RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

CBS: Utrecht komende 15 jaar snelst groeiende stad

UTRECHT - De stad Utrecht krijgt er van alle steden in Nederland de komende vijftien jaar relatief gezien de meeste huishoudens bij. Dat blijkt uit prognosecijfers van het CBS. In de stad worden tot 2035 zo'n 35.000 extra huishoudens verwacht, een stijging van ruim 20 procent.

"Utrecht is heel erg in trek bij jonge mensen en studenten en kent veel woningbouw voor gezinnen. Die blijven daardoor ook in de stad wonen", zegt Daniëlle Snellen van het Planbureau voor de Leefomgeving. De bevolkingsgroei in de grote steden ging overigens minder snel dan verwacht, omliggende gemeenten zoals Nieuwegein en Houten kenden juist een snellere groei dan aanvankelijk werd voorspeld.

Ook in de drie andere grote steden groeit de bevolking: in Amsterdam gaat het om een stijging van zo'n 90.000 huishoudens, bijna 20 procent meer dan in 2018. "Utrecht groeit dus nét iets sneller", aldus Snellen.

Rotterdam en Den Haag blijven wat achter in de groeicijfers met een bevolkingsgroei tot 2035 van ruim 10 procent. In heel Nederland zal de bevolking tot 2035 met ongeveer een miljoen mensen groeien, zo is de verwachting van het CBS.

VERGRIJZING

Uit de cijfers blijkt ook dat Utrecht van de vier grote steden het minst vergrijsd is: een op de tien inwoners is 65 jaar of ouder. Volgens het CBS komt dit omdat Utrecht een typische studentenstad is. Ook trokken veel gezinnen afgelopen jaren naar Leidsche Rijn. De verwachting is dat Utrecht ook in 2035 de minst vergrijsde grote stad is.

Tegelijk met de groei in grote steden, neemt het aantal inwoners in zo'n 20 procent van alle gemeenten af. Die krimp verwacht het CBS vooral aan de randen van Nederland. Deze gemeenten zullen sneller vergrijzen dan de steden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -