Opnieuw Romeinse vondsten in Leidsche Rijn: spelden, paardentuig en ballistapijlen

© Gemeente Utrecht
LEIDSCHE RIJN - Bij archeologisch onderzoek in Leidsche Rijn is een reeks opmerkelijke vondsten uit de Romeinse tijd gedaan. Het gaat onder meer om enkele wapenstukken, paardentuig, kledingspelden, vingerringen en kruiken. Voor een deel lijken de objecten te zijn geofferd in de rivier de Rijn, op dat moment de grensrivier van het Romeinse Rijk.
Het onderzoek heeft vanaf begin mei plaatsgevonden aan de Kuinderboslaan, schuin tegenover Castellum Hoge Woerd. Volgens de gemeente Utrecht is vooral de vondst van twee ballistapijlen uniek. Ze horen bij een zogeheten manuballista, een draagbaar stuk artillerie dat geldt als de 'mitrailleur' van het Romeinse leger en waarmee dikke pijlen enkele honderden meters ver kon worden geschoten.
Verder zijn voor het eerst twee hoofdstellen van Romeinse cavaleriepaarden gevonden. Dit type hoofdstel is bekend van afbeeldingen op Romeinse grafstenen, maar nooit eerder compleet uit de grond gehaald.
Het paardentuig lijkt indertijd opzettelijk in het rivierwater te zijn gegooid, als offerhandeling. Dat geldt ook voor twee kruiken, een serie mantelspelden en een paar vingerringen. Rivieren waren in de Romeinse tijd gangbare plaatsen om door middel van offers contact te maken met hogere machten.
Het archeologisch onderzoek vond plaats in verband met de bouw van een nieuwe woonwijk. De vondsten zijn inmiddels geborgen en worden de komende maanden geconserveerd en verder onderzocht. Naar verwachting zullen de vondsten medio 2020 worden gepresenteerd in Castellum Hoge Woerd.
Vorig jaar werd nog een Romeinse brug en een weg opgegraven in Leidsche Rijn. Eerder werd ook al een compleet schip in de grond gevonden.
Ballistapijl met ijzeren punt.
Ballistapijl met ijzeren punt. © Gemeente Utrecht
Pijl.
Pijl. © Gemeente Utrecht
IJzeren hakmes.
IJzeren hakmes. © Gemeente Utrecht
IJzeren mesje met benen handvat.
IJzeren mesje met benen handvat. © Gemeente Utrecht
CT-scan van een paardenhoofdstel.
CT-scan van een paardenhoofdstel. © Gemeente Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.