RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

UU-onderzoekers gaan bouwen met schimmels

UTRECHT - Wetenschappers van de Universiteit Utrecht gaan duurzaam bouwmateriaal maken van schimmels. Ze doen dat in samenwerking met collega's uit Denemarken, ItaliŽ en het Verenigd Koninkrijk.

Onderzoeksleider Han WŲsten ziet zelfs materiaal voor zich van levende schimmels die bijvoorbeeld een gat kunnen laten dichtgroeien. "Het klinkt futuristisch, maar door te werken aan extremen komen allerlei toepassingen dichterbij", zegt de hoogleraar.

WŲsten maakte al eerder zogeheten composieten uit een combinatie van schimmels en afval. Nu wil hij met schimmels een soort bakstenen maken die niet alleen stevig en geluidswerend zijn, maar zich ook kunnen aanpassen.

Het idee is om schimmeldraden elektrisch te laden, zodat er sensoren in geplaatst kunnen worden. "Het gebouw wordt dan in feite een voelend en adaptief systeem: als het warm is, wordt het poreus, als het koud is, werkt het materiaal isolerend."

Het project krijgt 2,85 miljoen euro aan Europees onderzoeksgeld. Daarvan gaat 720.000 euro naar Utrecht, dat de kennis van schimmels levert.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht