UU-onderzoekers gaan bouwen met schimmels

© Guido de Kanter
UTRECHT - Wetenschappers van de Universiteit Utrecht gaan duurzaam bouwmateriaal maken van schimmels. Ze doen dat in samenwerking met collega's uit Denemarken, Italië en het Verenigd Koninkrijk.
Onderzoeksleider Han Wösten ziet zelfs materiaal voor zich van levende schimmels die bijvoorbeeld een gat kunnen laten dichtgroeien. "Het klinkt futuristisch, maar door te werken aan extremen komen allerlei toepassingen dichterbij", zegt de hoogleraar.
Wösten maakte al eerder zogeheten composieten uit een combinatie van schimmels en afval. Nu wil hij met schimmels een soort bakstenen maken die niet alleen stevig en geluidswerend zijn, maar zich ook kunnen aanpassen.
Het idee is om schimmeldraden elektrisch te laden, zodat er sensoren in geplaatst kunnen worden. "Het gebouw wordt dan in feite een voelend en adaptief systeem: als het warm is, wordt het poreus, als het koud is, werkt het materiaal isolerend."
Het project krijgt 2,85 miljoen euro aan Europees onderzoeksgeld. Daarvan gaat 720.000 euro naar Utrecht, dat de kennis van schimmels levert.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.