Utrechtse studente snelste fietster ooit: ruim 120 km/u

Het Human Power Team met recht in het midden (met wielerpak) Rosa Bas
Het Human Power Team met recht in het midden (met wielerpak) Rosa Bas © Bas de Meijer
UTRECHT - Met een snelheid van 122,12 kilometer per uur schoot de 28-jarige Utrechtse Rosa Bas door de Woestijn van de Amerikaanse staat Nevada. Daarmee is de studente de snelste vrouw ooit op de fiets en heeft zij het wereldrecord verbroken.
Met behulp van een aerodynamische ligfiets die haar trotste studententeam van de TU Delft en de VU in Amsterdam heeft ontwikkeld, ging zij als een speer de weg over. "Ik ging harder dan auto's normaal op deze weg mogen rijden", liet Rosa Bas in een verklaring weten. Bas testte de fiets op het terrein van de voormalige luchtmachtbasis in Soesterberg.
Het oude snelheidsrecord voor vrouwen stond sinds 2010 op 121,8 kilometer per uur. De Nederlandse studenten doen mee aan een snelheidswedstrijd genaamd de World Human Powered Speed Challenge. De race wordt gehouden op een 10 kilometer lange weg op 1400 meter hoogte. Door de hoogte is er weinig luchtweerstand. De wedstrijd duurt nog een paar dagen dus wie weet wordt hun record nog verbroken.
De studente sportfysiotherapie Bas is op dit moment dus de snelste vrouw allertijden op een fiets. Daarbij moet wel worden aangetekend dat zij dat op eigen kracht deed. De Amerikaanse Denise Mueller-Korenek fietste ooit 296 kilomter per uur, maar dat deed zij in het kielzog van een auto die voor haar reed.
© Bas de Meijer

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.