Longfonds: Lucht kan binnen vijf jaar al schoner

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Nederland moet meer haast maken met schone lucht. Het Longfonds in Amersfoort doet die oproep in de aanloop naar het Schone Lucht Akkoord dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven donderdag in de Tweede Kamer bespreekt.
Van Veldhoven, van Infrastructuur en Waterstaat, spreekt in het akkoord af om in 2030 vijftig procent gezondheidswinst te halen ten opzichte van 2016. Volgens het Longfonds kan dat sneller en moet dat ook sneller.

MEER AMBITIE

"We zijn erg blij dat het Schone Lucht Akkoord er komt", zegt Herman Vijlbrief van het Longfonds, "maar wij vinden dat er meer ambitie in mag. Er worden allerlei maatregelen in aangekondigd en die kunnen wat ons betreft sneller worden uitgevoerd. Luchtvervuiling is een probleem van nu en we hebben er allemaal mee te maken."
Een op de vijf kinderen met astma heeft de ziekte gekregen door de uitstoot van stikstofdioxide.
Herman Vijlbrief, Longfonds
Volgens het Longfonds blijkt uit onderzoek van het Rijk zelf dat de gezondheidswinst al in 2025 te boeken is. Vanmiddag overhandigt het fonds daarom een petitie aan Tweede Kamerleden, die ook door zorgverleners en wetenschappers wordt gesteund.

ASTMA DOOR STIKSTOFDIOXIDE

Gezondheid moet centraal staan bij beleid voor schone lucht, betoogt het Longfonds. "Onlangs heeft medisch tijdschrift The Lancet een onderzoek gepubliceerd, waaruit blijkt dat een op de vijf kinderen met astma de ziekte heeft gekregen door de uitstoot van stikstofdioxide", zegt Vijlbrief. "Dat zijn schokkende cijfers. Er is een direct verband en er moet nu iets gebeuren."*
Het RIVM bracht vorige week naar buiten dat de Randstad tot de vuilste gebieden van Europa wordt gerekend. In de provincie Utrecht valt op dat vooral in de steden Utrecht, Amersfoort en Veenendaal en rond grote wegen als de A2 en de A27 de lucht veel stikstofdioxide en fijnstof bevat. In Utrecht is de lucht het smerigst rond de De Meernbrug naar de A2 en op de Ring Utrecht. In de binnenstad scoren de Catharijnesingel en de Nobelstraat hoog op stikstofdioxide.
Longfonds over het Schone Lucht Akkoord
*: In het interview op Radio M Utrecht en in een eerdere versie van dit artikel zei Vijlbrief over kinderen met astma dat "in grote steden zelfs een op de twee" de ziekte heeft gekregen door de uitstoot van stikstofdioxide. Later kwam hij daarop terug, omdat dat niet met zekerheid kan worden gesteld. RTV Utrecht heeft het citaat in overleg aangepast.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.