RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Man zet ex-vriendin pistool op het hoofd op begraafplaats Amersfoort

AMERSFOORT/WOUDENBERG - Je ex-vriendin een vuurwapen tegen het hoofd drukken en dreigen haar dood te schieten als ze het in haar hoofd haalt iets met een andere man te beginnen. De 32-jarige Woudenbergse slotenmaker Ibrahim A. moet daarvoor langere tijd de gevangenis in, stelde de officier van justitie in de rechtbank vandaag. De man bedreigde zijn ex onder meer op de begraafplaats waar ze het graf van haar vader verzorgde.

Het Openbaar Ministerie eist 24 maanden celstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Verder vroeg de officier de rechter hem een contactverbod met zijn ex op te leggen en zou een eerdere voorwaardelijke straf nu uitgevoerd moeten worden.

Het stel heeft al jarenlang een problematische relatie, waarbij het al vaker uit de hand liep.Twee jaar geleden werd A. veroordeeld tot een voorwaardelijke straf wegens bedreiging van zijn ex, met de verplichting dat hij zich psychisch zou laten behandelen. Maar volgens de reclassering vond hij dat onnodig en werkte hij er niet aan mee. In de rechtszaal beweerde hij nu dat hij niet wist dat die behandeling verplicht was.

HUMEYRA

De officier van justitie maakt zich grote zorgen over de twee, omdat zij elkaar ondanks de problemen steeds maar weer opzoeken. Begin dit jaar ging het opnieuw mis, nadat ze uit elkaar waren gegaan. De vrouw deed aangifte van twee ernstige incidenten. Op 17 januari zou A. haar met een revolver hebben gedwongen om hem binnen te laten in het huis waar zij logeerde in Amersfoort. Zij zou haar sleutels en telefoon hebben moeten afgeven, omdat hij wilde controleren of ze contact met andere mannen had.

De Woudenberger zou hebben gedreigd zijn ex dood te schieten als ze iets met een ander begon. Volgens de vrouw maakte hij daarbij de vergelijking met de Rotterdamse scholiere Humeyra, die eind vorig jaar door haar ex-vriend bij haar school werd vermoord. "Dan ga ik naar je werk en wacht ik je op. Als ik je tegenkom bij het fietsenhok dan kan ik het daar ook wel doen, dan zien mensen het maar. Ik wil voor jou best wel een paar jaar zitten. Al ga je in een safe-house, dan pak ik wel iemand van je familie", zou hij hebben gezegd.

DOODSBEDREIGING OP BEGRAAFPLAATS

Een maand, later op 24 februari, ging A. nog verder. De vrouw verzorgde op de Amersfoortse begraafplaats Rusthof het graf van haar vader, toen hij plotseling achter haar opdook. A. was haar op het spoor gekomen door een peilbaken onder haar auto te plaatsen. Hij zou haar in het gezicht hebben geslagen en met zijn revolver op de knieŽn hebben gedwongen. Met het wapen in haar nek zou hij haar hebben gezegd een islamitisch afscheidsgebed op te zeggen en vroeg hij of hij in haar hoofd of hart moest schieten.

"Als je gaat dan ga ik ook, dan zien we elkaar wel weer in het hiernamaals", zou A. tegen de vrouw hebben gezegd. Omdat het slachtoffer een alarmketting droeg, kon de politie worden gewaarschuwd en werd A. op de begraafplaats aangehouden. Het wapen had hij kort daarvoor verstopt in een berg zand bij de ingang. De revolver werd twee dagen later op aanwijzing van de bedreigde vrouw teruggevonden.

ONTKENNING

De verdachte ontkent zelf de meeste beschuldigingen. Hij zou nooit in de Amersfoortse flat zijn geweest waar zijn ex woonde en zou op de begraafplaats alleen maar met haar hebben gesproken over haar eerdere aangifte. Hij beweerde dat hij zijn wapen toen niet bij zich had. Hij zou het vooraf in de zandberg hebben verstopt, omdat hij het niet in zijn auto wilde laten liggen. De revolver zou hij hebben aangeschaft voor zijn eigen veiligheid, omdat hij vaak grote geldbedragen in huis had en verdachte types in de straat had gezien.

De advocaat van de Woudenberger vindt dat er te weinig bewijs is voor de meeste verdenkingen. Het slachtoffer zou door haar omgeving onder druk zijn gezet om aangifte te doen. Inmiddels zouden de twee ook weer contact hebben gehad. De vrouw zou volgens de advocaat een financiŽle vordering hebben ingetrokken en hebben gezegd dat ze niet wil dat A. een contact- of gebiedsverbod en een zware straf krijgt opgelegd. Volgens de raadsman is in een vergelijkbaar geval een celstraf van een half jaar opgelegd.

ANGST VOOR HERHALING

Het OM vindt alle beschuldigingen bewezen. Naast bedreiging en vrijheidsberoving wordt A. ook verboden wapenbezit ten laste gelegd. Het is grotendeels het woord van de een tegen de ander, erkende de officier van justitie. Maar voor alle verdenkingen is er volgens hem voldoende steunbewijs, onder meer in de vorm van berichten die A. naar zijn ex stuurde. Volgens de aanklager maakte A. de verdachte jacht op de vrouw. "Hij was hij boos, jaloers en bedreigend, omdat zij hem niet meer wilde zien." Volgens de reclassering is de kans op herhaling groot. Het OM is bang dat het dan weleens fataal zou kunnen aflopen.

De rechter doet op 24 september om 13 uur uitspraak. Ibrahim A. zegt dat hij daar niet bij wil zijn.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -