Verdachte moedermoord Bunschoten wil uitleg over voortijdig ontslag uit kliniek

© AS Media
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/AMERSFOORT - Amersfoorter Melvin N., die wordt verdacht van de moord op zijn moeder in Bunschoten, wil dat alle medische stukken over hem aan zijn strafdossier worden toegevoegd. Ook die over zijn voortijdig afgebroken verblijf in kliniek Zon en Schild. Dat zei zijn advocaat vandaag tijdens een tussenzitting in de rechtszaak.
De medische informatie zou volgens de verdediging kunnen worden gebruikt om vast te stellen wat de man tot zijn daad heeft gebracht. De 37-jarige verdachte was zelf opnieuw afwezig. Hij zit vast in de psychiatrische afdeling van de penitentiare inrichting in Vught.

MOORD

Het Openbaar Ministerie verdenkt N. van moord, omdat hij zijn 62-jarige moeder op 28 januari met opzet zo hard zou hebben geschopt en geslagen dat ze aan de verwondingen overleed. Volgens zijn familie kon je erop wachten dat het een keer echt fout zou gaan. De dag voor de mishandeling zou hij tevergeefs aan zijn moeder hebben gevraagd of hij weer thuis kon komen wonen. De volgende dag kwam hij terug met fatale afloop.
De officier wilde eigenlijk dat N. ter observatie opgenomen zou worden in het Pieter Baan Centrum, maar dat weigerde hij. Daarom is hij door een psycholoog en psychiater onderzocht en is er een zogenoemd milieuonderzoek in zijn directe omgeving gedaan naar zijn persoonlijke achtergrond.

PSYCHIATRISCH VERLEDEN

Melvin N. heeft een lang psychiatrisch verleden en zou al twintig jaar voor conflicten in de familie zorgen en ook voor problemen in zijn directe omgeving. Vorig jaar liet de rechtbank hem verplicht zeven maanden opnemen in de psychiatrische kliniek Zon en Schild in Amersfoort, omdat hij was doorgedraaid.
Volgens zijn advocaat is hij door de kliniek te vroeg ontslagen: na acht weken kon hij weer terugkeren in de maatschappij. Kort daarna bracht hij zijn moeder om het leven. De advocaat wil daarom weten welke behandeling haar cliënt heeft gekregen en op welke grond hij werd ontslagen.

MEDISCH GEHEIM OF NIET

Het OM kreeg per abuis het rapport toegezonden dat Zon en Schild over Melvin N. heeft opgesteld. Maar de kliniek wil niet dat het OM de stukken aan het strafdossier toevoegt, omdat N. geen toestemming zou hebben gegeven en daardoor het medisch geheim zou worden geschonden.
Volgens de advocaat van N. klopt er niets van de argumenten van de kliniek. Haar cliënt zegt nadrukkelijk dat hij wil dat alle medische stukken over hem in de strafzaak worden gebruikt. De verdachte en zijn familie vragen zich ook af waarom het misging na zijn vroege ontslag uit Zon en Schild. Volgens zijn raadsvrouw heeft N. het rapport overigens zelf niet eens ingezien.
De rechtbank denkt dat het rapport niet nodig is voor de rechtszaak. Als het OM en de verdediging dat wel vinden, kunnen zij samen actie ondernemen. De inhoudelijke behandeling is dinsdag 15 oktober om 13.30 uur. Verdachte Melvin N. zal dan persoonlijk door de rechters worden ondervraagd. Het OM komt daarna met een strafeis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.