RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Natuurlijk Zoëy: "Als je langzaam beweegt ziet een wesp je niet eens"

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Eddy is in de pluktuin van Groenekan, waar hij een aantal wespennesten in de grond bekijkt. Sonne Copijn van Stichting Bee Foundation legt hem uit dat er duizenden verschillende soorten wespen zijn. De overgrote meerderheid zijn solitair levende wespen. De wespen waar mensen 'last van hebben', zijn de sociale wespen die nesten bouwen.

Wespen zijn vleeseters"
Sonne Copijn

VLEESETERS
Eddy: "Soms geef ik een BBQ en dan merk ik tot mijn verbazing dat de wespen het vlees lekkerder vinden dan mijn glas limonade, hoe zit dat?" Sonne: "Wespen zijn in principe vleeseters. Wespenwerksters gaan op zoek naar eten voor hun larven. Meestal zijn dit kleine insectjes die fijngemalen worden. De larven die zij voeren geven als beloning een druppel zoetstof terug. Die zoetstof hebben de werksters nodig om te kunnen vliegen. Dus de vrouwtjeswesp geeft dierlijke eiwitten aan de larven en de larf geeft er suikers voor terug. Een waanzinnige mooie wisselwerking dus!"

PENSIOEN
Aan het eind van de zomer stopt de koningin met eitjes leggen, zijn er geen larven meer en zijn de werksters met pensioen. Dan zoeken ze ergens anders hun zoetigheid om toch nog te kunnen vliegen. Dat is de reden dat ze vooral in die periode op onze zoetigheid afkomen.

NUT
Omdat wespen allerlei insecten vangen zijn ze best nuttig. Een wespennest met 5000 werksters is in staat om per dag wel honderdduizend muggen, vliegen en andere insecten te vangen. Bovendien dragen ze bij aan de biodiversiteit door bloemen te bestuiven.

Een wesp kan meer dan n keer steken met zijn giftige gladde angel. Zolang je langzaam beweegt is er niks aan de hand. Sonne: "Als je langzaam beweegt kan een wesp je helemaal niet zien, maar juist als je snel beweegt ziet hij dat wel."

Kijk hier de hele aflevering van Natuurlijk Zoy

Natuurlijk Zoy: Wespen


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -