Foto's van bruidsparen op oude gemeentehuis Linschoten: "Het is schatzoeken"

© RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
LINSCHOTEN - De Historische Vereniging Oud-Linschoten heeft al honderden trouwfoto's verzameld van stelletjes die in het oude gemeentehuis van Linschoten zijn getrouwd.
Het is een initiatief van Janneke Hilgeman. Van de kiekjes wordt een fotopresentatie gemaakt die ze tijdens Open Monumentendag wil laten zien. Alle foto's zijn van voor 1989, want daarna werd er op een andere plek getrouwd door de gemeentelijke herindeling. Het oude gemeentehuis is inmiddels 100 jaar in gebruik, nu als restaurant.
Janneke houdt het meest van zwart-wit foto's. In haar werkkamer ligt een grote stapel fotoboeken. "Het is geweldig dat mensen die boeken zomaar langs komen brengen. Ik heb ook heel veel foto's via de post ontvangen." Janneke is zelf in Linschoten geboren, dus ze kent van de meeste foto's het verhaal. Lachend vertelt ze over een bruidegom die door de zenuwen het trouwboeket voor zijn aanstaande vrouw afkeurde en helemaal naar Woerden ging om op het laatste moment nog een nieuwe te halen. Door de verhalen gaan de foto's leven.
De foto's worden vanuit het hele land opgestuurd. Janneke heeft ze allemaal opgeslagen op haar computer. Het is nogal een zoektocht om de leukste kiekjes eruit te pikken, maar dat vindt ze geen moeite. "Het is gewoon schatzoeken."
Door in het verleden van het oude gemeentehuis te duiken ontdekte Janneke zelfs dat de architect een geboren Linschotenaar is. "Dat vind ik nou zo leuk aan zoektochten als deze. Door te spreken met mensen kom je erachter dat Linschoten heel veel mooie oude verhalen kent. Als deze mensen straks niet meer leven, dan vergeten we die verhalen. Daarom vind ik het leuk om ze bij te houden."
Nieuwe foto's kunnen helaas niet meer worden opgestuurd. "Ik heb er al zoveel", zegt Janneke. Voor zwart-wit foto's wil ze misschien nog wel een uitzondering maken. "Die zijn toch het leukst. Dan zie je echt dat oude tijdsbeeld met koetsen en de mode van toen."
Foto's van bruidsparen op oude gemeentehuis Linschoten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.