'Salafistische onderwijsinstellingen leren jongeren afkeer van westerse samenleving'

VEENENDAAL/UTRECHT - Salafistische onderwijsinstellingen als Stichting Taubah en centrum Ar-Rahmah in Veenendaal, de Al Fitrah-moskee in Utrecht en een school in Amersfoort geven lessen waarin mensen worden opgeroepen om zich af te keren van de westerse samenleving. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Het actualiteitenprogramma ging op zoek naar wat er zoal bij salafistische scholen wordt onderwezen.
Nieuwsuur deed onderzoek naar tientallen scholen en instellingen in Nederland die door het salafisme beïnvloed onderwijs geven. Daarbij werden ook Stichting Taubah en centrum Ar-Rahmah in Veenendaal, de Al Fitrah-moskee in Utrecht en een school in Amersfoort onder de loep genomen.
Volgens het tv-programma wordt op sommige plekken in Nederland geleerd om niet alleen bepaalde gedeeltes van de westerse samenleving af te wijzen. Enkele docenten vinden de hele Nederlandse samenleving afkeurenswaardig. "Omdat het systeem niet klopt", zegt iemand van centrum Ar-Rahmah in Veenendaal op een geluidsopname. "Als je kijkt naar bijvoorbeeld systemen, dat zijn ook religies, alleen verzonnen. Maar het is wel uiteindelijk een afgod geworden, zoals democratie."
In een andere les bij centrum Ar-Rahmah wordt ingegaan op de grote zonde die het voor een moslim is om iemand te feliciteren met kerst: "Dit is zelfs een grotere zonde bij Allah en zwaarder dan het feliciteren van iemand die alcohol drinkt... Moord pleegt! Dit is nog erger. Wat? Iemand feliciteren met Kerst." Bij de AlFitrah-moskee wordt uitgelegd dat een moslim geen werk of studie hoort te doen die in strijd is met de regels in de koran.

LIJFSTRAFFEN

Op de geluidsopnamen is verder te horen dat bij centrum Ar-Rahmah en Stichting Taubah in Veenendaal docenten gecharmeerd zijn van lijfstraffen en strenge religieuze politie zoals in landen als Saoedi-Arabië. Een docent van Stichting Taubah vertelt over een ervaring die hij had in dat laatste land. "Op bedevaart zei een broeder tegen mij: 'We moeten vandaag een doodstraf toepassen op iemand op het plein. Kunnen mensen komen kijken. Deze man is bijvoorbeeld een tovenaar. Prap! Weg ermee.'" De docent gaf tot vorig jaar les bij de stichting.

VERTREK

Docenten roepen jongeren ook regelmatig op om te vertrekken naar een islamitisch land. Dat gebeurt in centra door heel het land. Nieuwsuur benadrukt dat niet wordt opgeroepen om naar bijvoorbeeld Syrië te vertrekken om te strijden, maar waar jongeren wel naartoe moeten, wordt niet gezegd.
Sheik Said el Mokadmi leidt docenten op in Lochem en was geshockeerd door het lesmateriaal dat Nieuwsuur hem liet lezen. "Als je in die boeken leest: je moet haten. Je moet afstand nemen tot ongelovigen. Het is alleen: je moet. Je moet je afzonderen en dan als kers op de taart: je moet emigreren. Dan weet je waartoe dat leidt. Dat leidt alleen maar tot ellende."

REACTIE

Gevraagd om een reactie op de uitzending zegt een medewerker van Stichting Taubah in Veenendaal tegen RTV Utrecht dat sprake is van knip- en plakwerk van Nieuwsuur waardoor uitlatingen zonder belangrijke context gepresenteerd zijn. Het tv-programma zou zijn uitgenodigd om langs te komen maar ging hier niet op in. De medewerker benadrukt dat de stichting mensen leert om zich te houden aan de Nederlandse wet en om mee te doen aan de Nederlandse samenleving.
De AlFitrah-moskee in Utrecht en Centrum Ar Rahmah Veenendaal waren niet te bereiken voor commentaar.

POLITIEK REAGEERT

De lokale VVD in Amersfoort heeft al raadsvragen gesteld over de uitzending. De partij wil dat de gemeente bekendmaakt op welke school in Amersfoort salafistisch onderwijs wordt gegeven. De landelijke VVD en ChristenUnie willen dat de inspectie kan ingrijpen bij het informele moskee-onderwijs.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.