Opmars Amerikaanse rivierkreeft niet te stoppen: "We moeten ermee leren leven"

© Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Naturalis doet onder meer in de provincie Utrecht onderzoek naar de populatie Amerikaanse rivierkreeften. De exoot wordt op heel veel plekken gezien. Onder meer in de buurt van Montfoort, Linschoten en Papekop zijn fuiken uitgezet en die worden regelmatig bekeken of ze zijn gevuld.
Ze kunnen zo groot worden als een flinke voet
Daan Drukker

ONDERZOEK

Het onderzoek is een herhaling van een eerder onderzoek van tien jaar geleden. Daan Drukker van Naturalis: "Op dezelfde plekken als toen zijn fuiken uitgezet en er wordt door vrijwilligers gekeken wat er is gevangen. We zijn vooral geïnteresseerd in de soorten."
Er zijn in ons land volgens Drukker acht of negen soorten, waarvan één inheemse soort en de rest is exotisch. "Ze kunnen zo groot worden als een flinke voet, maatje 47 halen ze wel." Toch zijn ze niet gevaarlijk voor mensen. "Als je maar niet je pink tussen z'n scharen zet."

SCHADE

De kreeften zorgen voor schade door onderwaterplanten los te knippen, gaten te graven in dijken en gazons en door de bodem om te woelen. "De waterkwaliteit gaat achteruit door de kreeft," zegt Drukker. Toch lijkt het volgens hem bijna onmogelijk om de opmars van het beestje te stoppen. "Een vrouwtje bewaart haar jonkies onder de staart, een kreeft kan honderden eitjes krijgen dus het lijkt nauwelijks te bestrijden. Ze kunnen zich ook goed verstoppen en ingraven in de bodem"
Tot en met half oktober worden de fuiken gecontroleerd. Alle aantallen en soorten worden genoteerd en later zal blijken of er sprake is van een toename van de beestjes en of ze zich verplaatsen.
Restaurant maakt kroketten van rivierkreeften (archief)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.