RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Nieuw Triodos-gebouw doet van binnen denken aan een reusachtige paddenstoel

1/4
DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Het nieuwe kantoor van de Triodos Bank in Driebergen is vrijwel af. Vandaag gaven de architect en de directeur een rondleiding door het bijzondere gebouw op Landgoed De Reehorst.

Triodos presenteert zich als meest duurzame bank van Nederland en dan moet je eigen gebouw dat natuurlijk ook zijn. Directeur Matthijs Bierman: "Alles wat wij bouwen willen we weer kunnen hergebruiken. Triodos Bank staat voor heel bewust met geld omgaan, maar net zo goed voor heel bewust met materialen en het ecologische systeem omgaan."

KERN VAN HOUT

De bank groeit en dus was er meer ruimte nodig. Er is gebruik gemaakt van natuurlijk en organisch materiaal dat kan worden hergebruikt. Bijna het hele gebouw is gemaakt van hout en er zijn veel grote ramen met uitzicht op het landgoed, waar ook veel van het hout vandaan komt.

"We staan eigenlijk in een soort bos", vertelt architect Thomas Rau. "Er zit 2634 kuub hout in dit gebouw. En we hebben zoveel mogelijk geprobeerd om gebruik te maken van organische materialen. Als we in de toekomst dingen moeten vernieuwen kunnen we onderdelen van het gebouw door de tijd heen uitwisselen en uit elkaar halen, zonder dat we het hele gebouw hoeven te slopen."

Ook is het gebouw energieneutraal, het levert volgens de directeur zelfs meer energie op dan het gebruikt. Zo ligt er een zonnedak met meer dan 3.000 m2 zonnepanelen en is er slim laadplein voor auto's, volgens de bank uniek in de wereld. De stijl en de kleuren van het gebouw zijn gebaseerd op de natuur en de omgeving van het landgoed. Delen van het gebouw doen denken aan een reusachtige paddenstoel door de vormen van het hout, waardoor je je net een boskabouter voelt. "Wij denken dat hier een houten kathedraal tot stand is gekomen", zegt een trotse directeur.

 "Interieur doet denken aan een paddenstoel" | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

EXTRA RUIMTE

Het andere Triodos-gebouw in Zeist blijft gewoon in gebruik. Er komt nu 13.000 m2 kantoorruimte bij en dat is niet alleen een plek voor medewerkers, want op de begane grond is een ontmoetingsplek waar iedereen heen kan gaan om bijvoorbeeld milieuprojecten en ideeŽn met elkaar te bespreken.

Triodos stimuleert mensen om zo min mogelijk met de auto naar het nieuwe kantoor te komen. Werknemers die 's ochtends op de fiets stappen kunnen in het gebouw zelf parkeren en hun elektrische fiets opladen. De treinreizigers hebben een station om de hoek, want Driebergen-Zeist is maar 150 meter lopen. Voor automobilisten ligt een parkeerplaats het verst weg, 300 meter verderop.

De officiŽle opening zal plaats vinden op 25 november.

 Het interieur van het nieuwe kantoor Het interieur van het nieuwe kantoor | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

 De laatste werkzaamheden zijn nog aan de gang De laatste werkzaamheden zijn nog aan de gang | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht