Dwangsom van een ton voor Utrechtse zorgorganisatie

© Avirazorg.nl
UTRECHT - De Utrechtse thuiszorgorganisatie Pretoria Zorg heeft een fikse dwangsom opgelegd gekregen van de inspectie. Pretoria, waar onder meer Stichtse Zorg en Thuiszorg Avira onder vallen, kreeg in de zomer een verbod om nog langer zorg te verlenen, maar houdt zich daar niet aan. Daarom moet nu 100.000 euro worden betaald.
Pretoria en de daaraan gelieerde organisaties liggen al langer onder vuur. De inspectie constateerde er "structurele tekortkomingen". Omdat er volgens de inspectie onvoldoende vertrouwen was dat de organisatie het zelf zou verbeteren, werd in mei besloten dat alle cliënten moesten worden overgedragen aan andere zorgaanbieders. De organisatie werd vervolgens verboden om zelf nog langer zorg te verlenen.

IN GEBREKE

Maar beide gebeurden niet. In juni legde de inspectie daarom een last onder dwangsom op. Pretoria moest binnen een week alle cliënten hebben overgedragen. Maar volgens de inspectie bleef Pretoria in gebreke. Er werd nog steeds zorg geleverd. En uit gesprekken met huisartsen, verzekeraars en andere zorgaanbieders zou zijn gebleken dat dossiers niet of onzorgvuldig zijn overgedragen en dat cliënten van de ene op de andere dag zonder zorg kwamen te zitten.
Omdat niet aan de eis van de inspectie is voldaan, moeten Pretoria Zorg en de daaraan gelieerde organisaties Stichtse Zorg, MDO Zorg, Amanazorg en Thuiszorg Avira elk een geldbedrag van 20.000 euro betalen aan de inspectie. Inspecteurs van de overheid hebben recent ook geprobeerd de zorgorganisaties te bezoeken. Maar volgens de inspectie werd daar niet opengedaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.