Burgerinitiatief tegen Nieuwe Zandpad sneuvelt in Utrechtse raad

UTRECHT - Het burgerinitiatief vanuit de wijk Overvecht tegen de terugkomst van een prostitutiezone in de wijk sneuvelt in de Utrechtse gemeenteraad. Dat blijkt na een commissievergadering op donderdagavond. Een meerderheid van de raad verwerpt het voorstel.
Overvechter Sofyan al Kandoussi startte een petitie, die vierduizend keer getekend werd. Daarmee moest zijn voorstel in de raad behandeld worden. Al Kandoussi wilde twee dingen: hij vroeg de raad af te zien van de keuze uit 2014 om een nieuwe prostitutiezone in richten op het Nieuwe Zandpad. Daarnaast wil hij dat het college een nieuw locatieonderzoek uitvoert.
Naast de coalitiepartijen GroenLinks, D66 en ChristenUnie, zijn ook Student & Starter, PvdA en de VVD tegen een nieuw locatieonderzoek. Zij willen doorpakken op de locatie die er nu voor is aangewezen. En daarmee is er een grote meerderheid tegen het burgerinitiatief.

NIEUWE TENDER

De raad praatte ook over het voorstel van het college om een nieuwe tender uit te schrijven voor het Nieuwe Zandpad. Een tender is een oproep aan geïnteresseerde ondernemers om het Nieuwe Zandpad te bouwen. Drie eerdere tenders mislukten, er werd geen geschikte ondernemer gevonden. Sommige ondernemers kwamen niet door de Bibob, een onderzoek naar hun antecedenten. Andere haakten af omdat ze zich niet konden vinden in de voorwaarden.
Utrecht kende tot zes jaar geleden aan het Zandpad een zone waar in woonboten raamprostitutie werd bedreven. Oud-burgemeester Wolfsen sloot het Zandpad, omdat hij mensenhandel en uitbuiting van vrouwen vermoedde. Vanaf het moment dat het Zandpad werd gesloten vond een meerderheid van de raad dat er een nieuwe, veilige prostitutiezone moest komen.
Na de drie mislukte tenders kwam burgemeester Jan van Zanen onlangs met een nieuw voorstel. Ten opzichte van vorige tenders zijn er een aantal belangrijke wijzigingen. Zo stelt hij nu voor om het oorspronkelijk maximum aantal van 162 ramen niet te benutten. Van Zanen stelt voor om te starten met 96 ramen. Na een evaluatie zou dit aantal mogelijk uit te breiden naar 128 ramen. Daarnaast wil Van Zanen het mogelijk maken om 20 procent van de ruimten te laten gebruiken door sekswerkers die hun klanten werven via internet.
Oppositiepartij VVD is blij dat de zone iets compacter en kleiner wordt en dus minder overlast zal gaan veroorzaken. Maar toch vind de partij 96 ramen nog teveel om het beheersbaar te houden. Bij dit aantal moet alle politiecapaciteit op het gebied van mensenhandel uit de hele regio bij het Zandpad worden ingezet.

GEZICHTSVELDCRITERIUM

De tegenstellingen in de raad zijn groot. Een groot aantal partijen wil helemaal van de raamprostitutie in Utrecht af, zoals het CDA. DENK pleit voor een gezichtsveldcriterium, daarmee bedoelen ze dat scholieren van basisscholen niet geconfronteerd zouden moeten worden met zicht op blote vrouwen die aan de slag zijn met dildo's, aldus raadslid Ismail el Abassi.
Ook de PVV is tegen raamprostitutie in Utrecht, net als de SP. Dat laatste is opmerkelijk omdat die partij tot nu toe altijd voor was. Raadslid Ruurt Wiegant vond de keuze voor het Nieuwe Zandpad vijf jaar geleden een logisch, omdat het oude Zandpad er al zat. Maar nu prostitutie al vijf jaar weg is uit Overvecht is het nu geen logische keuze meer.
Het lijkt er sterk op dat het nieuwe voorstel van Van Zanen een meerderheid gaat krijgen in de raad. En dat wil zeggen dat de gemeente een nieuwe poging gaat doen om een bouwer en investeerder voor het Nieuwe Zandpad te vinden. Wel zullen er bij de definitieve behandeling van het voorstel een aantal wijzigingsvoorstellen worden ingediend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.