Aangepaste Stint afgekeurd door RDW

De nieuwe Stint.
De nieuwe Stint. © Stint
BILTHOVEN - De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) heeft de aangepaste Stint afgekeurd. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). "De RDW geeft geen positief advies", schrijft ze aan de Tweede Kamer. Ze volgt het advies op.
De directeur van de fabrikant van de stint, Edwin Renzen, noemt de beslissing een tussenstap in het proces. Hij zal in september een nieuwe aanvraag indienen. "En het goeie nieuws is: de hele aanvraag is doorlopen en alle punten die nog aandacht nodig hebben zijn nu duidelijk. En die gaan we aanpassen." Het bedrijf verwacht dat daarna snel gestart kan worden met de productie van het aangepaste voertuig.
Uit de door de RDW uitgevoerde testen blijkt dat het voertuig inmiddels op hoofdonderdelen als remmen, stuurinrichting en gordels aan de eisen voldoet. Volgens de dienst is de Bilthovense fabrikant Stintum Holding B.V. "op de goede weg", maar zijn er nog tien openstaande punten. Zo heeft het voertuig nu tien zitplaatsen, waar er maar maximaal acht zijn toegestaan. Ook haalt één van de drie beoordeelde voertuigen een snelheid van 20 kilometer per uur. De geadviseerde maximale constructiesnelheid is 17 kilometer per uur, in verband met kantelgevaar. Ook mist er nog een onderbouwing voor de afwezigheid van beschermingsstructuren aan de voor- en achterzijde, een soort rolkooi. Die punten zullen in het toekomstige onderwerp allemaal verbeterd moeten worden.
De elektrische bolderkar mocht niet meer de weg op nadat bij een ongeluk in Oss vorig jaar met een Stint vier kinderen waren omgekomen. De hoop was dat de stint weer op de openbare weg mocht aan het begin van het nieuwe schooljaar. Het voertuig wordt namelijk vooral gebruikt in de kinderopvang. Die moeten nu verder met alternatief vervoer. Dat kan extra kosten betekenen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.