Utrecht maakt zich grote zorgen over salafistisch onderwijs

UTRECHT - Wethouder Victor Everhardt maakt zich zorgen over het salafistisch onderwijs zoals dat op vijf scholen in Utrecht wordt gegeven. NRC onthulde deze week dat kinderen op die scholen leren dat homoseksuelen en niet-moslims de doodstraf verdienen. Ook worden de kinderen opgezet tegen de beginselen van gelijkheid en vrijheid.
De wethouder weet niet om welke vijf scholen het gaat. Hij vermoedt dat één van die vijf alFitrah betreft. Nagenoeg alle partijen in de Utrechte gemeenteraad maken zich ernstige zorgen over deze vorm van onderwijs in de stad. Ze wilden van de wethouder weten welke vijf scholen in de stad salafistisch zijn, en zijn benieuwd wat de gemeente er aan kan gaan doen. Alleen DENK en Student & Starter deden niet mee aan de vragen, waaruit een grote verontwaardiging sprak.
NRC en Nieuwsuur meldden dat er vijf van zulke onderwijsinstellingen zijn in Utrecht, deels als buitenschoolse activiteit. Nieuwsuur gaf aan dat er ook bij regulier onderwijs sprake is van onderwijs dat niet strookt met de Nederlandse normen voor vrijheid en gelijkheid.
De raadspartijen vroegen het college om opheldering, vooral om te zorgen dat er iets gaat veranderen. De raad was specifiek geïnteresseerd in alFitrah, een moskee in Overvecht, waarvan al langer bekend is dat ze er extreem islamitische standpunten op nahouden.
Everhardt gaf aan dat het college zich zorgen maakt over de situatie bij alFitrah omdat er meerdere signalen zijn van problematisch gedrag. Er ligt een onderzoeksrapport over alFitrah, maar dat moet nog bestudeerd worden. Over een aantal weken wordt dat rapport naar de raad gestuurd. Daarnaast gaat Everhardt contact zoeken met NRC om te achterhalen om welke vijf instellingen het precies gaat in Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.