RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Versimpelteam moet ambtenaren helpen geen moeilijke brieven meer te schrijven

1/2
VIJFHEERENLANDEN - De gemeente Vijfherenlanden krijgt een versimpelteam. Schrijfcoaches gaan de ambtenaren leren hoe ze in duidelijke taal moeten schrijven zodat iedereen de brieven van de gemeente snapt.

Het idee komt van raadslid Dico Baars van de ChristenUnie. "Brieven van de gemeente zijn vaak een combinatie van moeilijke woorden, ingewikkelde zinnen of verwijzingen naar juridische teksten die niemand begrijpt", stelt hij.

Volgend Baars zijn onbegrijpelijk brieven een gevaar voor de democratie. "Het is essentieel dat mensen die bijvoorbeeld recht hebben op hulp of ondersteuning ook begrijpen wat er in de brieven staat."

EXPRESS
Toch maken ambtenaren hun brieven niet expres ingewikkeld: "Ze zijn vaak van goede wil en denken mee met inwoners. Het is toch vaak de politieke bubbel waar veel hoogopgeleide mensen in werken. Het is lastig om kritisch naar jezelf te kijken en uit die bubbel te stappen. Hier hebben we een versimpelteam nodig."

Baars benadrukt dat juridisch eenvoudige taal nog geen jip-en-janneketaal hoeft te zijn: "Complexe juridische begrippen kun je ook zo vertalen voor iemand die niet juridisch onderlegd is. De gemeente moet mensen serieus nemen. Het moet geen kleutertaal worden", besluit hij.

Vijfheerenlanden krijgt versimpelteam


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -