Nibud luidt noodklok: kwart van de huurders zit financieel klem

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Een kwart van de huurders in Nederland, ruim 800.000 huishoudens, betaalt zulke hoge woonlasten dat ze te weinig geld overhouden om alle andere kosten voor levensonderhoud te kunnen betalen. Tot deze conclusie komt het Nibud naar aanleiding van twee verschillende onderzoeken.
Volgens het Nibud is het voor deze huurders vrijwel onmogelijk om inkomsten en uitgaven in balans te houden. Vooral mensen in sociale huurwoningen hebben het moeilijk. Het gaat daarbij veelal om alleenstaanden, mensen met een uitkering en huurders tussen de 25 en 45 jaar.

WEINIG GELD OVER

Deze groep heeft relatief gezien zulke hoge woonlasten dat er weinig geld overblijft voor bijvoorbeeld vervoer, abonnementen en vrijetijdsuitgaven. Als ze te maken krijgen met bijvoorbeeld hoge zorgkosten, wordt er ook minder geld uitgegeven aan eerste levensbehoeften zoals eten.
Het Nibud maakt zich grote zorgen en vraagt politiek en woningmarkt om maatregelen te nemen. Directeur Arjan Vliegenthart: "Zolang het ons niet lukt om de basis van de portemonnee op orde te krijgen, lukt het ons ook niet om geldproblemen te verminderen."
Volgens Vliegenthart zit een groot deel van de huurders nu klem. "Ze kunnen niet kopen, en kunnen ook niet naar een goedkopere woning. Dit is echt een oproep aan politiek en woningmarkt. Zorg voor meer betaalbare huurwoningen."

NIET VER GENOEG

Vliegenthart vindt dat de maatregelen die eerder zijn genomen dan ook nog niet ver genoeg gaan. "Minima kunnen geen huur van 607 euro inclusief huurtoeslag betalen, en dat gebeurt nu wel." Volgens hem is voor minima 425 euro het maximale bedrag wat ze aan huur kunnen betalen.
Huiseigenaren hebben het volgens het Nibud financieel gezien makkelijker. Van hen heeft 8 procent te maken met te hoge woonlasten. Dit zijn vooral mensen met een relatief laag inkomen. Ook lukt het kopers beter om voldoende spaargeld apart te leggen. Van de kopers heeft 79 procent meer dan de minimale buffer die het Nibud adviseert.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.