RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Uitfeest: Swingen, zingen en kunst kijken in containers

1/3
UTRECHT - Ben jij een cultuurliefhebber, heb jij altijd al uit volle borst willen zingen of houd je veel van films kijken? Dan moet je dit weekend in Utrecht zijn op het Uitfeest.

Er is genoeg te zien en te doen. Theater, muziek, dans, film en nog veel meer. Het wordt georganiseerd door stichting Art Utrecht en zaterdag is het thema 'zelf doen'. Je kunt deelnemen aan allerlei verschillende cursussen. Je kunt bijvoorbeeld beter Nederlands leren tijdens de workshop 'zing Nederlands met me.' Volgens Art Utrecht leer je zingend sneller een nieuwe taal.

Op de Mariaplaats vinden dansacts plaats en kun je zelf ook je eigen dancemoves verbeteren. Zondag staat meer in het teken van 'kijken en luisteren'. Je kunt vele kunstwerken bezichtigen, naar filmpjes kijken en in de Stadschouwburg naar theatervoorstellingen toe gaan.

 Uitfeest Utrecht Uitfeest Utrecht | Foto: RTV Utrecht

"Iedereen is welkom. Er is ontzettend veel te zien en het is heel verassend. Je weet van tevoren niet wat er te zien is en dat is juist het leuke", vertelt Berthe Schoonman, voorzitter van stichting Art Utrecht. Ze merkte dat er vorig jaar een heel breed publiek kwam en dat er ook veel bezoekers waren die normaal nooit met kunst en cultuur bezig zijn. "Het gaat over het plezier om naar mooie dingen te kijken. En het vertelt een heleboel dingen over de samenleving waar wij nu in leven, het is leuk om daarmee kennis te maken."

"Iedereen kan hier naar binnen, het is gratis dus kom gewoon lekker kijken""
Berthe Schoonman

Het Domplein verandert in een zeecontainerdorp. Er staan 15 containers waar bijvoorbeeld foto's, schilderijen en films worden tentoongesteld. Je mag zelf alle containers binnenlopen. En waarom containers? Schoonman: "Het contrast tussen het beeldwerk en een rauwe, stale container vinden wij erg mooi en het is lekker opvallend." Er zijn zondag ook 9 afgestudeerde studenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht met eigen gemaakte presentaties. Het gaat over tapijten, geluid, bewegend beeld, sculpturen en schilderijen.

Het slotevenement van het festival is een Drive-in Openluchtbioscoop. Je kunt met je eigen bootje vanaf de Weerdsluis van de film genieten. Maar natuurlijk kun je ook een lekker plekje langs de kant opzoeken. Het festival bevindt zich op de volgende locaties: het Domplein, de Neude, de Mariaplaats, het stadshuis, de Stadsschouwburg en Tivoli. Het is allemaal op loopafstand.

 Uitfeest Utrecht Uitfeest Utrecht | Foto: RTV Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht