Prinses Wilhelmina van Pruisen weer aangehouden in Hekendorp

© RTV Utrecht
HEKENDORP - De aanhouding van Wilhemina van Pruisen is een van de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van Hekendorp. Vandaag is daar voor het eerst in 32 jaar weer uitgebreid bij stilgestaan. Tientallen acteurs speelden de arrestatie na.
"Als je naar de overkant kijkt, de overkant van de IJssel, 232 jaar geleden werd daar de prinses aangehouden", vertelt acteur en inwoner van Hekendorp Ruud Rooimans. Hij is de verteller van het toneelstuk waarin inwoners in een half uur willen laten zien hoe die aanhouding toen is verlopen.
Hekendorp oogt al historisch, maar vandaag helemaal. Vlaggen hangen aan de huizen en veel mensen lopen rond in kleding uit de 18e eeuw. Want in die tijd speelt het verhaal zich af. Prinses Wilhelmina van Pruisen, echtgenote van Willem de Vijfde, is op weg naar Den Haag. Een groep patriotten uit Gouda heeft daar lucht van gekregen en besluit haar aan te houden. Bianca Speksnijder speelt de prinses: "Ze willen mij vasthouden zodat ik niet naar Den Haag ga om het roer over te nemen. Maar daar kom ik dus niet, helaas."
Tegenstanders van de prinses zijn blij met de aanhouding
Tegenstanders van de prinses zijn blij met de aanhouding © RTV Utrecht

1787

In 1787 tijd staan twee groepen in Nederland lijnrecht tegenover elkaar: de Oranjegezinden en de patriotten die vinden dat de adel teveel macht heeft.
"Het huidige koningshuis heeft zijn oorsprong op dit moment. Want als de Oranjes waren verslagen door de patriotten hadden wij geen Koningsdag gehad", zegt Ruud Rooimans die toeziet hoe steeds meer mensen op de sluis komen staan waar het stuk plaatsvindt.
Een organisator deelt spandoeken uit met daarop geschreven 'Opsluiten' en 'Leve onze Prinses'. Toeschouwers beginnen na enig aandringen de teksten te scanderen. Zo is de tweestrijd ook vandaag enigzins voelbaar.
Voorstanders van de prinses in Hekendorp
Voorstanders van de prinses in Hekendorp © RTV Utrecht

AFLOOP

Bij Hekendorp verliezen de patriotten uiteindelijk. Hun generaal vindt de aanhouding van de prinses helemaal geen goed idee en beveelt zijn soldaten om haar te laten gaan.
Prinses weer aangehouden in Hekendorp

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.