Nieuwegein opgeschrikt door reeks branden

NIEUWEGEIN - In Nieuwegein zijn vanochtend vroeg een aantal branden gesticht in de wijken Vreeswijk en Galecop West. De brandstichters hadden het voorzien op schuurtjes en tuinen.
Bij de brandjes zijn twee konijnen om het leven gekomen. Ook gingen honderd coniferen in vlammen op.
Het begon met een melding aan de Prins Hendriklaan om 03.05 uur. Ter plekke aangekomen bleek dat een houten hok in de achtertuin van de woning in brand stond. Tevens was geprobeerd in te breken in een schuur die achter in de tuin stond. Een aantal buurtbewoners had voordat de brand was ontdekt twee jongens en een meisje verdacht zien rondhangen bij de woning.
Vervolgens kwam rond 04.50 uur een tweede melding binnen. Er stonden 32 coniferen in brand bij een woning aan de Raalterveste. Achter de coniferen brandde bovendien een speelhut af en een houten tuinbank. Onder de hut bevond zich een hok met twee konijnen. De konijnen hebben de brand niet overleefd. Door de hitte sprong een aantal ramen van de woning. Gelukkig was de bewoonster op tijd wakker en was de brandweer snel ter plekke: het betrof namelijk een houten woning.
De derde melding kwam om 05.10 uur binnen. Bij een woning aan de Ansinghlaan stond een conifeer van acht meter hoog in brand. De bewoner had de brand al zelf geblust. Hij had scooters horen wegrijden vlak voordat hij de brand ontdekte.
De vierde melding betrof wederom een rij coniferen, ongeveer 60 stuks, bij een woning aan de Dorsvlegelweide. Achter de coniferen stond een schuurtje dat door de brand compleet werd vernield. Ook van vier kliko’s was vrijwel niets over. Ook hier was de situatie zeer gevaarlijk geweest: de woning was geheel van hout en de dochter van de huiseigenaren sliep in de woning boven het schuurtje. Gelukkig werd zij tijdig wakker door rook wat de slaapkamer binnenkwam.
De laatste melding kwam binnen om 05.30 uur. De politie werd gestuurd naar een brand in de heg bij een woning aan de Herman Gorterhove. Ter plekke aangekomen bleek dat een conifeer in brand had gestaan. Deze conifeer stond achter een houten schutting. Een gevaarlijke situatie, want als de schutting in brand was gevlogen, had het over kunnen slaan naar het huis. Ook hier waren weer één of twee scooters gehoord toen de brand was ontdekt.
De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 district Lekstroom of via meld misdaad anoniem 0800-7000.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.