Politie verder met warmtebeeldkijker

UTRECHT - Alle districten van de politie Utrecht werken nu met de warmtebeeldkijker. Dat is het gevolg van de succesvolle proef in het district Rijn en Venen, die oktober vorig jaar begon.
Met de kijker zijn volgens de politie goede resultaten behaald. Ook kort geleden was het weer raak. Bij een achtervolging woensdagnacht 27 augustus van een motorscooter zonder kentekenplaten, werd de kijker succesvol ingezet.
De 19-jarige bestuurder uit Woerden was bij afrit 13 van de A12 met hoge snelheid tegen de vangrail geklapt. Hij ging op de vlucht en de politie raakte hem kwijt in het donker. Na enig zoekwerk werd de bestuurder met de warmtebeeldkijker in het nabij gelegen maisveld gezien en vervolgens aangehouden.
Een warmtebeeldkijker is een bepaald type kijker waarmee in het donker gemakkelijk verdachten te lokaliseren zijn. Door de warmte die mensen uitstralen, zie je door de kijker de contouren van deze warmte. Ook een handafdruk is met de kijker nog enige tijd waarneembaar. Met de warmtebeeldkijker zijn personen zichtbaar tot op 450 meter afstand.
Als verdachten op de vlucht zijn, kan met inzet van de warmtebeeldkijker direct worden uitgesloten dat zij zich in een weiland, in bosjes of in een tuin verschuilen. Een uitstekend hulpmiddel voor heterdaadacties. In veel gevallen kan worden voorkomen dat een uitgebreide zoektocht met agenten en eventueel honden moet worden ingezet.
De kijker bewijst volgens de politie ook zijn nut als voorwerpen op of rond een plaats delict worden achtergelaten. Een gebruikte schroevendraaier blijft nog tien minuten warm en dus zichtbaar. Ook net geparkeerde, 'warme' auto’s zijn te zien. Daarnaast kan de de kijker goed worden ingezet bij de zoektocht naar panden met hennepplantages.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.