Seniorenpartij stapt uit coalitie in De Ronde Venen na "verziekte sfeer"

Marja Becker (tweede van links) en Yvette Janmaat (rechts)
Marja Becker (tweede van links) en Yvette Janmaat (rechts) © Facebook Seniorenpartij De Ronde Venen
DE RONDE VENEN - De Seniorenpartij in De Ronde Venen stapt uit de coalitie. Volgens wethouder Marja Becker was de sfeer tussen de samenwerkende partijen al langere tijd verziekt. "De laatste twee coalitievergaderingen waren dusdanig vervelend, dat we hebben besloten oppositie te gaan voeren."
De Seniorenpartij kreeg na de verkiezingen van vorig jaar drie zetels en vormde samen met VVD, CDA en D66 de coalitie. De overige drie partijen hebben nu nog een kleine meerderheid in de raad, waardoor de coalitie niet valt.
"Het CDA vroeg ons anderhalf jaar geleden om plaats te nemen in de coalitie. Dat deden wij, omdat wij dachten daar meer te kunnen bereiken dan in de oppositie. Bij de coalitiebesprekingen ging alles heel vlot, en hebben wij veel punten van ons partijprogramma door kunnen voeren. Maar bij de uitwerking van die plannen is de sfeer steeds slechter geworden", aldus wethouder Marja Becker.

OP DE MAN GESPEELD

Bij het indienen van de laatste twee beleidsplannen, afgelopen woensdag en donderdag, verkoelde de sfeer verder. "Het ging niet om het beleidsplan zelf, maar om mij als wethouder. Onze plannen werden uiteindelijk ook niet door de raad behandeld. Dat vind ik echt heel zuur. Er wordt heel hard aan zo'n beleidsplan gewerkt, dan is het ontzettend jammer dat er niet naar de inhoud wordt gekeken maar op de man wordt gespeeld."
Becker neemt zelf weer plaats in de raad, nu in de oppositie. "Een van onze andere leden, Yvette Janmaat, trekt zich terug en wordt fractie-assistent. Dat is in goed overleg besloten. Bij onze partij is gelukkig geen enkele onenigheid. Het is fijn dat ze volledig achter me staan en het volkomen met eens zijn dat het zo niet verder kon. Je kunt wel tegen de bierkaai blijven vechten, maar dat doen we liever niet."

CDA: VERNAMEN NIEUWS VIA MEDIA

CDA-fractievoorzitter Jan Rouwenhorst laat in een reactie weten het nieuws via de pers vernomen te hebben. "Ik wil niet in de gedachten en gevoelens van anderen treden, maar als het gevoel van een verziekte sfeer heerste, had ik het chic gevonden als dat met ons rechtstreeks was gecommuniceerd."
Dat er wat onenigheid was tijdens de vergadering over het afvalplan klopt volgens Rouwenhorst. "Maar volgens mij was de kritiek puur inhoudelijk, ik had niet het idee dat er op de persoon werd gespeeld. In ieder huwelijk is er weleens iets."
Het opstappen van de Seniorenpartij hoeft voor Rouwenhorst geen reden voor een verdere breuk te betekenen. "Ik vind dat er tussen CDA, D66 en VVD een goede sfeer is die een duidelijke basis biedt voor een fijne samenwerking. Die is wat mij betreft hiermee niet verstoord."
Aanstaande dinsdag praten de coalitiepartijen in een al eerder gepland coalitieoverleg. Rouwenhorst weet niet of de Seniorenpartij hierbij nog aanwezig zal zijn.

BESTUURLIJKE CRISIS

Het is zeker niet de eerste keer dat het onrustig is in de politiek in De Ronde Venen. Zo viel in 2016 het college, nadat de fracties van CDA, RVB en VVD en motie van wantrouwen indienden en vier wethouders besloten op te stappen. Struikelpunt was toen de mislukte samenwerking met de Noord-Hollandse gemeenten Diemen, Uithoorn en Ouder-Amstel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.