Hij hoorde al een beetje bij Utrecht, maar de blauwe plastic walvis gaat ons verlaten

© RTV Utrecht
UTRECHT - Wie de afgelopen maanden de stad inliep vanaf het station kon er niet omheen, de enorme plastic walvis in de Catharijnesingel bij TivoliVredenburg. Maar Skyscraper, zoals het object heet, is op doorreis en gaat Utrecht deze week alweer verlaten. Overmorgen wordt de walvis 'uitgezwaaid'.
Skyscraper staat sinds januari dit jaar in de singel. Het kunstwerk is een statement tegen de gigantische hoeveelheid plastic afval die rivieren, zeeën en oceanen overal ter wereld vervuilt. De elf meter hoge blikvanger is gemaakt van vijf ton blauw plastic uit de Stille Oceaan.
Of de milieubewuste boodschap is overgekomen, valt moeilijk te meten. Feit is dat het kunstwerk in korte tijd is uitgegroeid tot een fenomeen. Skyscraper bleek fotogeniek. Op Instagram en Facebook wemelt het van de afbeeldingen van de blauwe blikvanger.

NAAR UTRECHT

Skyscraper, onderscheiden met de U-award, kwam op initiatief van de Universiteit Utrecht naar de stad. Hoogleraar Marleen van Rijswick, (Europees en nationaal waterrecht) was voor een conferentie over duurzaamheid in Brugge, waar ze de walvis zag. Ze was onder de indruk en onderzocht de mogelijkheden om hem naar Utrecht te halen. Met succes. In januari kreeg de walvis een plek in de Catharijnesingel. Hoe dat ging zie je in onderstaande timelapse.
Met het binnenhalen van de blauwe walvis wilde de Universiteit Utrecht graag kennis delen over rivieren, oceanen, water en alles wat daarbij komt kijken. "Het past heel mooi binnen ons onderzoek naar een duurzaam beheer van rivieren en de zee", aldus Van Rijswick. De Universiteit Utrecht doet veel onderzoek naar de oorzaken en schadelijke gevolgen van de plastic soep. Zo onderzoekt ze hoe ecosystemen kunnen worden beschermd door middel van een brongerichte benadering, die voorkomt dat rivieren worden vervuild en oceanen uiteindelijk een plastic soep worden.
De walvis is gemaakt door het New Yorkse ontwerpbureau STUDIOKCA en heet officieel Skyscraper - The Bruges Whale. De stad Brugge was de opdrachtgever en wilde de walvis als onderdeel van het kunst- en architectuurfestival Triënnale Brugge in 2018.
De blauwe walvis in Brugge.
De blauwe walvis in Brugge. © Studio KCA

UITZWAAIEN

Skyscraper zou eigenlijk in juli naar Parijs verhuizen, maar de Franse hoofdstad zag daarvan af. Het kunstwerk bleef daarom nog wat langer in Utrecht, maar gaat nu dus echt weg. Woensdag is er een afscheidsevenement in TivoliVredenburg. Om 16.00 uur start het programma en kort erna is er een lezing van voormalig astronaut André Kuipers. Ingmar Heytze en Hanneke van Eijken zullen een speciaal gedicht ter ere van de Skyscraper ten gehore brengen.

AFBREKEN

De walvis wordt in de nacht van zondag 22 september op maandag 23 september afgebroken. De werkzaamheden beginnen 's avonds. Mocht het niet in één nacht lukken, dan wordt de volgende nacht de rest gedaan. En daarna, dan reist walvis door naar Azië.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.