Margreet bij de Socialrun: "We moeten weer zorg verlenen vanuit ons hart"

PROVINCIE UTRECHT - Vrijdag start de Socialrun. Vanaf dan zijn 1000 deelnemers onderweg in hun estafette-ronde om het IJsselmeer. Allemaal hebben ze één doel: openheid creëren rondom psychische aandoeningen. Eén van de deelnemers is Remke van Staveren. Ze is psychiater en had jaren geleden, tijdens haar studie geneeskunde, een ernstige depressie.

HULP MET ZORG EN HART

Remke heeft heel duidelijk voor ogen hoe psychische hulp geregeld moet zijn: "Hulp moet met zorg gepaard gaan. Zorgen voor, je zorgen maken om, er écht voor elkaar zijn", begint Van Saveren. "En misschien nog wel het belangrijkste, er moet hárt in zitten."
Precies die zorg en dat hart is wat zij gemist heeft in haar eigen ziekteperiode. Ze nam zich tijdens haar studie geneeskunde voor in elk geval nooit psychiater te worden. Na een periode als huisarts, kroop het bloed toch waar het niet gaan kon en werd ze na haar dertigste alsnog psychiater. Haar eigen ervaringen met verwaarlozing zijn leidend: "Ik wil níet dat mensen met ernstige psychiatrische klachten verwaarloosd worden. Dat maakt dat ik werk met hart en compassie en ik me in wil zetten voor betere zorg."

FIETSDUO

Samen met vakgenoot Alan Ralston, psychiater in het UMC Utrecht, begeleidt ze de lopers op de fiets. Behalve dat ze zorgen voor veiligheid, zijn ze luisterend oor voor heel veel deelnemers. Ze delen de visie op het vak, de liefde voor de Socialrun en het belang van open zijn.

SOCIALRUN

Volgende week een verslag van de Socialrun zelf. Een verslag van euforie, zware dalen, kapotte knieën en vermoeide gezichten. "We doen het echt als team", beamen Remke en Alan. "We zijn allemaal kwetsbaar, we hebben allemaal krachten, zijn veerkrachtig. Mensen met psychische kwetsbaarheden zijn niet alleen maar ziek. Die kunnen heel veel gewoon wél. Laten we dat nooit vergeten!"
"Psychische zorg moet meer uit het hart komen"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.