Gemeenten voelen zich uitgeknepen: "Half miljard extra nodig van rijk"

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Veertig grote en middelgrote gemeenten slaan alarm over hun financiën. Er is een half miljard euro extra nodig van het rijk, anders moeten voorzieningen zoals zwembaden en bibliotheken sluiten en krijgen minima minder steun. Dat stelt het stedennetwerk G40.
De gemeenten zeggen dat ze al jaren steeds meer moeten doen met minder geld. Volgens de G40 is er in Den Haag een overschot, maar worden gemeenten niet gecompenseerd, terwijl een begroting met rode cijfers niet mag.
D66-wethouder Willem-Jan Stegeman (Financiën) van Amersfoort sprak vanmorgen op NPO Radio 1 over de oproep van de gemeenten. "Amersfoort heeft nog het voordeel dat we reserves hebben opgebouwd, maar vanaf 2021 begint het met een tekort van 5 miljoen euro op de begroting en dat loopt op naar 12 miljoen euro", vertelde hij. "En dan hebben we nog niet eens de kosten voor de klimaattransitie meegenomen."
Volgens de wethouder is er maar weinig ruimte in de begroting. "We hebben nog niet gekeken waar we op gaan bezuinigen, maar veel uitgaven staan natuurlijk al vast. Bijvoorbeeld de kosten voor wegenonderhoud en bijstandsuitkeringen." Stegeman beaamt dat de bijdragen aan zwembaden, bibliotheken en armoedebeleid onder druk komen te staan.
Het kabinet heeft bij het aantreden afgesproken dat er 5,4 miljard euro extra uitgetrokken zou worden, maar in de praktijk wordt er minder uitgegeven, stelt de wethouder van Amersfoort. "De afspraak is dat gemeenten meer geld krijgen als het economisch goed gaat, maar het rijk geeft nu minder uit omdat ze meer projecten hebben bedacht dan ze waar kunnen maken. Het vervelende is: er zijn heel wat maatschappelijke problemen waar gemeenten geld voor nodig hebben. We vinden dat gemeenten niet het slachtoffer mogen worden van het niet kunnen uitgeven van geld bij het rijk."
Interview met wethouder Stegeman op NPO Radio 1

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.