RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Eis: cel voor prostituees die klant afpersten en vasthielden

SOEST/NIEUWEGEIN - Het OM eist vijftien maanden cel tegen een bordeelhouder die een klant vasthield en afperste omdat hij weigerde te betalen. Ook twee medeplichtigen hoorden gevangenisstraf eisen.

Het slachtoffer in de zaak boekt in 2016 via internet een prostituee. Wanneer hij op de afgesproken plek aankomt, een vakantiepark in Soest, wordt de deur opengedaan door een andere vrouw dan op de foto. Ook een andere aanwezige prostituee, die transseksueel blijkt te zijn, is niet degene van de foto.


De klant voelt zich bedrogen, en wil vertrekken zonder te betalen. Hierop ontstaat een worsteling. Volgens het slachtoffer is hij hierbij in het gezicht geslagen. De mannelijke beveiliger die ook terecht staat, dwingt hem zijn broek te laten zakken, waarna een van de vrouwen foto's van zijn geslachtsdeel neemt. Uiteindelijk betaalt de man 120 euro en kan vertrekken, maar doet later aangifte.

Deze zaak speelde in 2016. Sinds die tijd is de relatie tussen de drie verdachten flink bekoeld en beschermen ze elkaar niet meer. Riekie te B., de transseksuele bordeelhouder, heeft via Facebook contact gehad met de zus van de andere prostituee en haar verteld over de werkzaamheden van haar zus. Sindsdien heeft zij geen contact meer met haar familie.


Volgens de verdachten valt het slachtoffer ook genoeg te verwijten. Te B. geeft toe dat de foto op internet niet echt was, maar "het is ook zo dat een klant altijd moet betalen, ook al zijn er geen diensten verleend en is de foto online van iemand anders. Meneer had gewoon moeten betalen."

Ook was er volgens Te B. nooit een worsteling ontstaan als het slachtoffer niet haar telefoon uit haar hand had geslagen toen ze, naar eigen zeggen, 112 wou bellen. "Als dit op het oude Zandpad in Utrecht was gebeurd, was hij niet heel van het terrein gekomen. Maar zo zit ik niet in elkaar."

Op de telefoon van Te B. stonden meerdere naaktfoto's: van de man, maar ook van andere klanten. "Zo'n 50% van de klanten zijn van goede trouw, de andere helft niet. Zo'n foto is mijn enige houvast." Die foto's werden niet verwijderd. "Dan kan ik zeggen dat ze zich een beetje rustig moeten houden."

WEL OF GEEN GEWELD

De officier van justitie eist vijftien maanden celstraf voor de twee verdachten die geweld zouden hebben gebruikt, waarvan vijf voorwaardelijk. Voor de andere verdachte eist het OM tien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk. De officier verwijt het deze verdachte wel zwaar dat ze het slachtoffer wegzette als zedendelinquent.

Het OM heeft het vermoeden dat de groep vaker mannen op deze manier heeft afgeperst. "Slachtoffers in dit soort zaken durven vaak geen aangifte te doen. Het is een zeer gevoelige privékwestie. Voor dit bedrag is het vaak het gedoe in de privésfeer niet waard."

De rechter doet op 30 september uitspraak.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht