Samenwerking NS en nazi's centraal bij Spoorwegmuseum

© RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
UTRECHT - Het Spoorwegmuseum in Utrecht opent deze week een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog. Morgen is het precies 75 jaar geleden dat de NS een spoorwegstaking hield. Het museum blikt terug op de donkere tijd.
In de Tweede Wereldoorlog heeft de NS meer dan 100.000 Joden naar kamp Westerbork gereden en daarvandaan werden ze naar concentratiekampen gebracht. Ook vervoerde het spoorbedrijf goederen voor de nazi's.
Aan die periode van samenwerking tussen de NS en de Duitsers kwam in 1944 een eind. De Nederlandse regering in ballingschap riep vanuit Londen een staking uit.
Voorwerpen uit de expositie in het Spoorwegmuseum.
Voorwerpen uit de expositie in het Spoorwegmuseum. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
De tentoonstelling heet 'Kinderen van Versteeg'. De naam slaat op een geheime codetaal die werd gebruikt om het spoorpersoneel over de staking in te lichten. NS-medewerkers verspreidden onder elkaar de boodschap: "De kinderen van Versteeg moeten allen onder de wol". Met Versteeg werd de NS-directeur Willem Hupkes bedoeld en met zijn kinderen al zijn werknemers.
Bezoekers krijgen via een scherm uitleg over de expositie.
Bezoekers krijgen via een scherm uitleg over de expositie. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
De expositie gaat niet alleen over de staking van 1944, maar ook over wat er nog meer gebeurde in de Tweede Wereldoorlog. Er zijn objecten uit die tijd te zien zoals affiches, foto's en medailles. "Wij vinden het heel belangrijk dat nieuwe generaties hier ook kennis mee kunnen maken en weten wat er is gebeurd", vertelt conservator Evelien Pieterse. "Daarom willen wij alle aspecten bij deze tentoonstelling behandelen."
De tentoonstelling in het Spoorwegmuseum is vanaf woensdag te bezoeken en blijft permanent in de collectie. Ook komt er een website met de informatie die in de expositie wordt getoond.
Expositie: NS in de Tweede Wereldoorlog

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.