RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Provincie wil 4 miljard voor OV-ring rond Utrecht

UTRECHT - De provincie heeft naar eigen zeggen dé oplossing voor de groei van de stad Utrecht en de daarbij gepaarde toenemende druk op het openbaar vervoer en het weggennetwerk. Een OV-ring rondom de stad moet een alternatief bieden voor de auto en de druk op overige infrastructuur verlichten. Daar moet de Rijksoverheid wel 4 miljard euro voor bijdragen.

In een open brief, daags voor Prinsjesdag, dagen gedeputeerde Huib van Essen en wethouder Klaas Verschuure het Rijk uit om "door te pakken". Provincie en gemeente Utrecht zijn zelf bereid "vele miljoenen" te investeren om een deel van de kosten te dekken, maar schrijven nog 4 miljard euro nodig te hebben van de landelijke overheid. Daarnaast moeten private partijen bijdragen aan de plannen.

Het CBS berekende dat Utrecht in 2035 zo'n 425.000 inwoners heeft, terwijl een jaar geleden de grens van de 350.000ste inwoner werd geslecht. Het gaat goed met de Utrechtse economie, schrijven Van Essen en Verschuure, maar die groei brengt uitdagingen op het gebied van woningbouw en infrastructuur met zich mee.

De wethouder en gedeputeerde schetsen een doemscenario in het geval er niets wordt gedaan op het gebied van infrastructuur in Utrecht. Nieuwbouwprojecten komen stil te liggen en er komt "onherroepelijk een ernstig infarct op het spoor en op de weg, met fnuikende (economische) effecten voor het hele land." Ook wordt de druk op Utrecht CS groter en het Utrecht Science Park moeilijker te bereiken.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht