RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Prinsjesdag in beeld: zeewier, denim en Máxima in jurk uit Baambrugge

1/9
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Het Veenendaalse ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber droeg op Prinsjesdag een outfit die gemaakt is met zeewier als grondstof. Ze deed dat om een lans te breken voor vernieuwende, duurzame en lokaal geproduceerde kleding.

Koningin Máxima verscheen in een creatie van Jan Taminiau. Dat viel te verwachten: de koningin is fan van de ontwerper met een atelier in Baambrugge. Taminiau verwierf internationale bekendheid met de jurk die Máxima droeg tijdens de kroning. Onlangs werd zijn werk nog tentoongesteld in het Utrechts Centraal Museum.

In de reeks aan Prinsjesdagtradities heeft de kledingkeus van politici inmiddels een vaste plaats ingenomen. In 1977 wilde toenmalig VVD-Kamerlid Erica Terpstra iets doen aan de 'grijze massa' en begon met het dragen van opvallende hoofddeksels. Haar voorbeeld werd gevolgd en het gebruik is inmiddels ontwikkeld tot een politieke 'catwalk' waarmee Kamerleden elk hun eigen boodschap willen uitdragen.

 Ook dit jaar trokken politici opvallende kledingkeuzes uit de hoge hoed. Ook dit jaar trokken politici opvallende kledingkeuzes uit de hoge hoed. | Foto: ANP

ZEEWIER EN BIOPLASTIC

Het zeewier in de outfit van Dik-Faber komt voor een groot deel uit de Oosterschelde. Ontwerpster Nienke Hoogvliet liet het ontwikkelen tot garen en gebruikte het voor het borduurwerk op de creatie. Hoogvliet zegt dat het ontwerp geïnspireerd is door de traditionele Japanse kimono, die volgens haar het tegenovergestelde vertegenwoordigt van vluchtige mode.

 Carla Dik-Faber in een outfit van wier uit de Oosterschelde. Carla Dik-Faber in een outfit van wier uit de Oosterschelde. | Foto: ChristenUnie / Ruben Timman

In het haaraccessoire, een zogenoemde 'fascinator', zijn een plastic flesje en een olievat terug te vinden. Studio Klarenbeek & Dros ontwikkelden daarvoor een bioplastic uit zeewier. De boodschap is niet alleen dat de oceanen vervuild raken, maar ook dat er steeds meer toepassingen uit duurzamen grondstoffen komen.

Carla Dik-Faber droeg eerder kleding van gerecyclede marine-uniformen, PET-flessen, leer van treinstoelen, visnetten en Staphorster klederdracht.

VAKKUNDIGE MBO-STUDENT

VVD-Kamerlid Zohair el Yassini uit Utrecht droeg een creatie van de Amersfoortse mbo-leerling Lonneke te Kloese. Te Kloese ontwierp en maakte in het mode-atelier van MBO College Zuid in Amsterdam een driedelig maatpak van Italiaanse denim. Ze liet met laserprint een patroon op het pak aanbrengen dat verwijst naar het wiel van de Gouden Koets. Ze stuurde het ontwerp in voor een designwedstrijd van haar school en won.

 Lonneke te Kloese maakte een denimpak voor Zohair el Yassini. Lonneke te Kloese maakte een denimpak voor Zohair el Yassini. | Foto: ROC van Amsterdam / MBO College Zuid

De studente besteedde een groot deel van haar zomervakantie aan het werk en mag nu met El Yassini mee naar Den Haag. De VVD'er zegt in een verklaring dat hij haar ontwerp met trots zal dragen. "Ik heb me de afgelopen twee jaar met veel plezier in de Kamer mogen inzetten voor het beroepsonderwijs in Nederland. Lonneke laat met dit pak wederom zien hoe vakkundig en creatief onze mbo-studenten zijn."

PRINSJESDAG

Met Prinsjesdag, jaarlijks op de derde dinsdag van september, spreekt koning Willem-Alexander in de troonrede voor de Staten-Generaal uit wat het regeringsbeleid voor het komende jaar wordt. Hij verplaatst zich van en naar zijn werkpaleis Noordeinde in een lange stoet van rijtuigen die door een erewacht naar het Binnenhof rijdt. De minister van Financiën biedt in een koffertje de Miljoenennota, de rijksbegroting, het belastingplan en een pakket fiscale maatregelen aan.


 Burgemeester Van Zanen van Utrecht flankeerde burgemeester Krikke van Den Haag. Burgemeester Van Zanen van Utrecht flankeerde burgemeester Krikke van Den Haag. | Foto: ANP Het koninklijk paar. Het koninklijk paar. | Foto: ANP

 Marianne Thieme in haar beestjesjurk. Marianne Thieme in haar beestjesjurk. | Foto: ANP

 Minister Hoekstra en zijn echtgenote deelden high fives uit. Minister Hoekstra en zijn echtgenote deelden high fives uit. | Foto: ANP

 De Kamerleden Fleur Agema en Geert Wilders. De Kamerleden Fleur Agema en Geert Wilders. | Foto: ANP


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht