Veel vragen na brand in voormalige basisschool Overvecht

© Eigen foto
UTRECHT - Is de brand in de voormalige basisschool aan de Utrechtse Winterboeidreef aangestoken of veroorzaakt door kortsluiting? De creatieve ondernemers die het gebouw bij station Overvecht nu gebruiken zullen het waarschijnlijk nooit zeker weten, maar vermoedens zijn er wel. "Je kan niks bewijzen, maar ik zie wel allemaal dingen."
In de nacht van zaterdag op zondag brak er brand uit in de oude school. Volgens de politie kan zowel kortsluiting als brandstichting niet worden uitgesloten. Sasja Bork is een van de huurders in het gebouw. Zij zegt dat er na de brand te veel mensen het gebouw in zijn gegaan, waardoor sporenonderzoek verder onmogelijk is.

"DAT DOEN WE ZELF NIET"

Bork en haar mede-huurders vermoeden dat er is ingebroken in het pand. Ze kunnen het niet bewijzen, maar hoe verklaar je anders dat haar atelier doorzocht is? Doosjes die ze had dichtgedaan stonden open, een muziekspeler verplaatst. Of waarom staat die dure zaag ineens buiten onder de pingpongtafel en waar zijn de twee microfoons van de comedyclub gebleven? En de bloempot die kapot is gegooid tegen een deur. "Dat doen we ook zelf niet", zegt Bork. "Maar je kan ook niks bewijzen."
Dan is er nog de overbuurvrouw die rond 04.00 uur 's nachts wakker werd van lawaai onder haar flat. Jongeren, vermoedelijk dronken. Hadden zij er iets mee te maken? Veel vragen waar vermoedelijk nooit een antwoord op komt.
Ik voel me niet meer gerust, niet meer veilig
Sasja Bork

VERHUIZEN

De schilder heeft haar conclusies getrokken. De sfeer in het gebouw is goed en met de andere ondernemers vormen ze een "ontzettend leuke groep mensen." Maar ze voelt zich al langer niet prettig in de omgeving. Veel rondhangende jeugd, lachgaspatronen op de grond. "Ik voel me daar nu niet meer helemaal gerust of veilig." Ze gaat verhuizen en heeft vanmiddag al een bezichtiging in een ander antikraak pand. "Gelukkig denkt Adhoc (de verhuurder) mee en ook in de groepsapp wordt gevraagd of we niet weer met zijn allen in een pand kunnen."

DUIZENDEN EURO'S

Kunstenaar Sasja Bork heeft een atelier in een van de elf lokalen van het gebouw. In een lichte ruimte op de eerste verdiepingen maakt ze schilderijen. Recentelijk vaak met open ramen, wapperende gordijnen en lichtval op onopgemaakte bedden als onderwerp. De schilderijen verkoopt ze voor bedragen tussen de 995 en 1950 euro.
Er staan 14 tot 20 van haar recente werken in het gebouw. Ze hoopt dat de schade van roet en rook meevalt en dat het is schoon te maken. Vermoedelijk keert de verzekering alleen de waarde van de materialen uit, zo'n 200 euro per schilderij. Een hard gelag, want Bork neemt de tijd voor haar werk. De schade bij overige ondernemers is mogelijk nog groter: een grotere brand ontstond in een lokaal op de begane grond.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.