RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Leusden viert democratie met Prinsjesdagontbijt

1/3
PROVINCIE UTRECHT - In Leusden is Prinsjesdag luister bijgezet met een speciaal ontbijt in het gemeentehuis. Het Huis van Leusden stond open voor belangstellenden, die behalve een smakelijk ochtendmaal een lezing van inwoonster Kathleen Ferrier voorgeschoteld kregen.

Op Prinsjesdag, de dag waarop de koning de regeringsplannen voor het komende jaar bekendmaakt, staat de democratie centraal. Oud-Kamerlid voor het CDA Ferrier waarschuwde haar publiek niet achteloos met het stemrecht om te gaan. "We zien in het Verenigd Koninkrijk wat de gevolgens zijn", lichtte ze op Radio M Utrecht toe. "Jongeren meenden dat ze niet naar het referendum over Brexit hoefden te gaan. Neem je positie als volk. Democratie, het gaat om 'demos': het volk."

Ferrier woonde tien Prinsjesdagen als volksvertegenwoordiger mee. Daarna werkte ze onder meer in Hong Kong. Vanmorgen in Leusden wees ze mensen erop dat kiezers hun verantwoordelijkheid moeten nemen en betoogde ze dat democratie beschermd moet worden tegen nonchalance. SP-raadslid Annet Belt was onder de indruk. "Het was een mooie schop onder de kont", zei Belt na afloop op Radio M Utrecht. "Kom op voor je recht, dat is je plicht!"

Volgens Belt is het geen oppervlakkigheid dat mensen hun democratische rechten voor lief nemen. "Ik denk dat er onder kiezers een bepaalde moedeloosheid heerst. 'De politiek doet maar'. Maar dan zeg ik: jij bnt de politiek, dus kom op."

7.40u - Radio M Utrecht bij het Prinsjesdagontbijt in Leusden


8.40u - Radio M Utrecht bij het Prinsjesdagontbijt in LeusdenHeb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht