Gemeente verkoopt het 'Huisje van Mien'

© Het Utrechts Archief
UTRECHT - De gemeente verkoopt de oude hovenierswoning aan de Van Zijstweg in Utrecht. Tegelijkertijd wordt het een gemeentelijk monument. Het huisje naast de Veilinghaven is in deplorabele toestand, het is ernstig verwaarloosd.
Het huis is eigendom van de gemeente, die er de afgelopen 23 jaar nauwelijks onderhoud aan heeft gepleegd. Het huis zou gesloopt worden, maar dat gaat niet door. Het zogenoemde 'Huisje van Mien' staat ook bekend als de hovenierswoning. Het is gebouwd rond 1875 en bij een verbouwing zijn bijzondere art-deco elementen aangebracht.
In de negentiende eeuw lag ten westen van de stad een groot tuinbouwgebied. Mien de Groot werd er in 1912 geboren. Zij zag de tuinderijen verdwijnen en plaats maken voor de Jaarbeurs, veilinggebouwen en industrie.
In de jaren negentig van de vorige eeuw werd ten zuiden van het huisje nieuwbouwwijk Parkhaven aangelegd. Utrecht kocht het huis in 1996 omdat de gemeente de Van Zijstweg wilde verbreden tot vierbaansweg. Het huis moest daarvoor tegen de vlakte. Mien de Groot bedong bij de verkoop dat ze er tot haar dood mocht blijven wonen. Ze stierf twee jaar later. Daarna werd het huis gekraakt. Tegen de verbreding van de weg kwam veel weerstand. Ook een vereniging van Utrechtse historici mengde zich in de strijd. Het huis moest blijven.
Het huis in 1982.
Het huis in 1982. © Het Utrechts Archief

GEMEENTELIJK MONUMENT

Het college van B&W heeft vandaag besloten dat het pand de status van een 'gemeentelijk monument' krijgt. In een verklaring schrijft de gemeente: "Met dit besluit erkent het college de cultuurhistorische waarde van de woning, als herinnering aan de agrarische geschiedenis van dit gebied." Het is de bedoeling dat het pand in erfpacht wordt uitgegeven met de verplichting het te restaureren.
De gemeente: "Het pand wordt nu met een restauratieopgave uitgegeven voor een nieuwe bestemming. daarbij zijn wij ons ervan bewust dat het cultuurhistorisch waardevolle interieur tegelijkertijd de kwetsbare kant van het pand is. Een initiatiefnemer zal rekening moeten houden met de hoge monumentwaarde."
Nederland kent verschillende soorten monumenten. De belangrijksten zijn Rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Beiden bieden bescherming voor het pand, eigenaren mogen niet zomaar veranderingen aan het pand aanbrengen. Voor rijksmonumenten zijn doorgaans meer subsidies en rijksfinancieringen beschikbaar. In Utrecht is bijvoorbeeld de Domtoren een rijksmonument, de toren is van nationaal belang.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.