Natuurlijk Zoëy: Aan z'n bilnaad herken je de teek!

PROVINCIE UTRECHT - Eddy begeeft zich met tekenkenner Fedor Gassner op een plek in De Bilt waar veel teken zitten en probeert er een aantal te vangen om van dichtbij te bekijken. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig want de zon schijnt. Teken zijn in de volle zon minder actief. Ze zijn gevoelig voor uitdroging en blijven dus liever een beetje in de schaduw. Toch lukt het Eddy er een te vangen door met een doek over het gras te slepen. Eddy: "Ze lijken een beetje op kleine platte spinnetjes."
Eddy met Fedor Gassner op jacht naar de teek.
Eddy met Fedor Gassner op jacht naar de teek. © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose

ZIEKTE

Een teek heeft vier levensstadia: ei, larve, nimf en volwassen teek. In de laatste drie stadia hebben de teken bloed nodig. Als het dier waarvan hij bloed zuigt besmet is met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt kan de teek besmet raken. Meestal zijn tekenbeten onschuldig maar bijna 20% van de teken draagt de lymebacterie bij zich en daarom moet je teken altijd zo snel mogelijk verwijderen. Fedor: "Als je dit binnen 24 uur doet nadat je gebeten bent, heb je dikke kans dat de ziekte nog niet is overgebracht. Teken kunnen ook in je kleding gaan zitten. Ze kunnen daarin wel 5 dagen overleven dus trek de volgende dag andere kleding aan en was op 60 graden."
Wat moet je doen als je een teek op je lichaam ontdekt?

BILNAAD

Bijna alle teken die we tegenkomen zijn de schapenteken maar er zijn in Nederland wel 13 tot 15 soorten. Af en toe komt er een soort overgewaaid via onze huisdieren of via trekvogels uit Zuid Europa en Afrika. Dit jaar werd er een reuzenteek in Drenthe gevonden maar deze is nog niet aangetroffen in onze provincie. Fedor: "Een van de methoden die wij hebben om te herkennen om welke teek het gaat, is om te kijken naar de vorm bilnaad van de teek."
Klik hier voor de hele uitzending Natuurlijk Zoëy
Natuurlijk Zoëy over de teek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.