Kanaleneiland en Hoog Catharijne hoofdrolspelers in nieuwe tentoonstelling

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - 'Dromen in beton', een tentoonstelling over de onstuimige levensloop van Hoog Catharijne en Kanaleneiland. Twee projecten die indertijd ontzettend revolutionair en modern waren, maar met de jaren een steeds slechtere naam kregen. In het Centraal Museum is vanaf vandaag een expositie te zien.
Na de Tweede Wereldoorlog was Kanaleneiland een van de eerste moderne wijken van Nederland. Hoog Catharijne moest het grootste overdekte winkelcentrum van Europa worden. Beiden gepresenteerd als de oplossing voor de Utrechtse problemen. Jaren later worden beide projecten eerder als probleem gezien dan als oplossing. Kanaleneiland werd een probleemwijk, in Hoog Catharijne vonden zwervers en daklozen onderdak.

IDEALEN

De tentoonstelling gaat over Utrecht en de idealen van toen. Er wordt een vergelijking gemaakt met de tijdsgeest van nu. Volgens artistiek directeur Bart Rutten kunnen we leren van deze grote projecten die anders zijn uitgepakt dan gedacht. "Ik denk dat je altijd leert van je verleden als stad, dus ook van de periodes die duister waren. Die hebben hopelijke nieuwe inzichten gebracht. Door dat op te lossen kom je misschien tot een betere stad nu."
De tentoonstelling is te zien tot 19 januari 2020.
Verslaggever Jeroen Wielaert maakte onderstaande zesdelige podcastserie 'Dromen in beton' over Kanaleneiland en Hoog Catharijne. Hieronder in losse onderdelen te luisteren via Soundcloud. Liever via Spotify? Dat kan via deze link. Ook via Android en Apple te luisteren op onze website.
Podcast 1: "Kanaleneiland, utopie en realisatie"
Podcast 2: "Kanaleneiland, neergang en herstel"
Podcast 3: "Hoog Catharijne, Een koopcentrum met schaduwzijden"
Podcast 4: "Hoog Catharijne, De Transformatie"
Podcast 5: "Kanaleneiland, Het ideale wonen"
Podcast 6: "Dromen in Beton, De visie van drie kunstenaars"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.