Zo maken Amersfoortse wormen mest van groente- en fruitafval

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - De schillenboer is terug van weggeweest. Bij de StadsWormerij in Amersfoort worden groente- en fruitresten opgehaald bij bedrijven. De resten zijn voer voor wormen, die er vervolgens weer compost van maken.
Kees Huijbregts van de StadsWormerij gaat twee keer per week op pad om de etensresten op te halen. Inmiddels doen er vijf bedrijven mee. Ze betalen een bedrag voor het ophalen, maar het levert ze ook wat op. "Dit zijn producten die normaal gesproken in biogas verdwijnen, in de anonimiteit. Nu krijgen we er waardevolle meststoffen voor terug, die we weer kunnen gebruiken in de moestuin bijvoorbeeld."
In de wormerij wordt het groente- en fruitafval vermalen en gaat het in de compostbakken. Daar start onder een temperatuur van ruim 60 graden Celsius het eerste deel van het composteerproces. Later mogen de wormen ervan eten, en die poepen dat dan weer uit als mest, zogeheten 'vermicompost'. Voorlopig mag de StadsWormerij zich alleen op kleine schaal gaan bewijzen.
Het groente- en fruitafval wordt voorlopig alleen opgehaald bij bedrijven. Volgende week gaat de StadsWormerij open voor publiek.
De schillenboer is terug van weg geweest

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.