SCP: sportgedrag jongere beïnvloed door omgeving en gewoonten gezin

Archief.
Archief. © Roos Koole, ANP
PROVINCIE UTRECHT - Sporten je ouders niet en groei je als jongere op in een minder leefbare wijk? Dan wordt de kans groter dat jij ook niet sport. Dat blijkt uit een rapport dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vandaag presenteert.
Het rekeninstituut legde een grote vragenlijst over sportgewoonten naast cijfers over wijken waar de leefbaarheid niet zo goed is. Daar wordt minder gesport omdat er niet zoveel sportgelegenheden zijn, maar ook omdat jongeren dat niet gewend zijn. Onderzoeker Annet Tiessen-Raaphorst: "Vaak hebben mensen uit die wijken een lager opleidingsniveau, een slechtere gezondheid en doen de ouders ook minder aan sport."
Om deze groep aan het sporten te krijgen, is het volgens het rapport belangrijk om laagdrempelige activiteiten aan te bieden. Het SCP ziet dat lokale coaches die jongeren motiveren om te gaan sporten in deze gevallen het verschil kunnen maken: "Dat zijn mensen die echt in de wijk actief zijn en de scholen en de zorg en de verenigingen kennen. Zij kunnen directere invloed uitoefenen op mensen zodat ze toch mee gaan doen."
Dat gebeurt bijvoorbeeld in Vianen, waar coaches ook als gymleraar werken. Patrick Hilhorst, regiocoördinator van meerdere buurtsportcoaches, legt uit: "Zij zien onder schooltijd alle kinderen, ook de kwetsbare. Ze zijn ook vertrouweling en aanspreekpunt én zijn degene die in het naschoolse programma zichtbaar is. Daardoor gaat een kind eerder deelnemen aan naschoolse activiteiten."
Je moet wel de streetwise sporten snappen zoals streetdance of drie-tegen-drie basketball.
André de Jeu - Vereniging Sport en Gemeente
André de Jeu van Vereniging Sport en Gemeente benadrukt ook dat coaches altijd activiteiten moeten organiseren in overleg met de mensen zelf: "Je moet coaches hebben die in staat zijn om met de beoogde doelgroep te kijken wat ze leuk zouden vinden om te doen. Anders kan je een leuk programma hebben, maar als er niemand op af komt, heb je alsnog niks." De directeur van de Vereniging Sport en Gemeenten geeft een voorbeeld: "Je moet wel streetwise sporten snappen zoals streetdance of drie-tegen-drie basketball."

EEN DERDE VOLWASSENEN SPORT NIET

Het SCP keek ook naar volwassenen. Een derde daarvan sport niet. De helft heeft een grote kans dit nog wel te gaan doen. Zij zijn relatief jong, hebben een hoge opleiding en zijn gemotiveerd maar sporten niet omdat hun agenda vol zit of ze al voldoende wandelen of fietsen. Toch is deze groep makkelijker te motiveren dan de andere helft niet-sporters, aldus het CBS.
Die groep heeft volgens het rekeninstituut een kleinere kans om te gaan sporten: ze kampen met gezondheidsproblemen, zijn al wat ouder of hebben een lage opleiding. Het CBS vraagt zich af of het nog gaat lukken om deze mensen van de bank te krijgen.
Het beleid is dat iedereen aan het sporten gaat. Maar hoe reëel is dat?
Annet Tiessen-Raaphorst, Sociaal en Cultureel Planbureau

ZEVENTIEN PROCENT

Onderzoeker Tiessen-Raaphorst: "Het beleid is dat iedereen aan het sporten gaat. Maar hoe reëel is dat? En moet je misschien tevreden zijn met wat je wel kan bereiken. Nu sport één derde van de bevolking niet. Als je dat kan terugbrengen naar zeventien procent is dat al heel erg mooi."
Oud-buursportcoach Patrick Hilhorst durft die uitdaging wel aan: "De aanhouder wint. Bij de oudere doelgroep is het sociale aspect veel meer van belang. Dus we hebben een project waarbij een buurtsportcoach ouderen een uur laat bewegen maar waarbij ze na afloop ook een kopje koffie drinken om dat gezellige praatje te maken. Dat sociale aspect is vaak belangrijker dan het bewegen zelf. Als je dat combineert, dan heb je dat mensen aan hun leefstijl gaan werken en dat een stukje eenzaamheid wordt teruggedrongen."

STUDIE IN OVERVECHT

Sporten in Nederland blijft ook de komende jaren een populair onderwerp voor onderzoekers. In december start de Universiteit Utrecht een vierjarige studie in Overvecht en de Eindhovense wijk Tongerle.
Doel is om te kijken hoe buurtsportcoaches en verenigingen als FC Utrecht en Stichting Life Goals proberen om mensen aan het sporten te krijgen. Die laatste doet dit bijvoorbeeld door het organiseren van de Homeless World Cup voor dak- en thuislozen.
Onderzoeker Maikel Waardenburg hoopt dat zijn team van acht mensen de beste methodes om mensen aan het sporten te krijgen gaat ontdekken zodat die uiteindelijk landelijk kunnen worden uitgerold.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.