Ouderen in de rij voor 50PlusBeurs: "Voor hulpmiddelen ben ik nog veel te jong, hoor"

© RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
UTRECHT - Het grootste senioren-evenement ter wereld is vandaag begonnen in Utrecht: de 50PlusBeurs. Dit jaar is de 27ste editie. Om 10.00 uur opende de beurs maar een kwartier eerder stond er al een grote rij voor de deur met enthousiaste ouderen.
Duizenden bezoekers wandelen vandaag door de brede gangen waar links en rechts verschillende stands staan. Ze zijn door het dolle heen. Oneindig veel kleding, elektrische fietsen, luxe jacuzzi's, auto's maar ook informatie over het klimaat, internet of het regelen van een levenstestament. De bezoekers met rugklachten en veel beharing hebben geluk, want ze kunnen een massagestoel testen en zelfs hun benen laten waxen.
Technische uitvindingen op de beurs om ouderen veiliger te laten fietsen.
Technische uitvindingen op de beurs om ouderen veiliger te laten fietsen. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
Op de beurs worden er primeurs gegeven van verschillende nieuwe producten. Opvallend zijn de Scoozy en de Tworby. Is het een pokemon? Is het een nieuw spelletje? Nee, de Scoozy is een nieuwe, snelle scootmobiel en de Tworby is een ombouwmodule die het mogelijk maakt om een (elektrische) fiets te laten ombouwen tot driewieler. Speciaal voor mensen op leeftijd. Net zoals een stand met een 'veilige douche' met handgrepen of een trilplaat waar je op kunt staan en bewegen. Maar is dit allemaal wel echt nodig?
Ik heb nog lang geen hulpmiddelen nodig, ik ben nog hartstikke jong!
Jelle (73)
Jelle van 73 vindt van niet: "Nee ik heb dat nog lang niet nodig, ik ben nog hartstikke jong! Er zijn wel mensen die het wel echt nodig hebben." De vier jaar oudere Ann: "Je moet ook handig voor dit soort dingen zijn en ik rij dan denk ik overal tegen aan." Mieny (80): "Ik heb thuis al een een inloopdouche en een traplift. Dat heb ik echt nodig want ik wil mobiel blijven. Maar daar houd ik het bij. Misschien dat ik over tien jaar op andere dingen overstap."
Ert (73): "Dat het veilig is spreekt me wel aan, maar om alles meteen aan te passen met handgrepen hoeft voor mij ook niet. Ik ben er nog niet helemaal aan toe, ik voel me nog jong. Maar het kan altijd nog gebeuren dat ik het wel nodig heb, dus ik ben blij dat ze er zijn."
De 50PlusBeurs
De 50PlusBeurs © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
Het heet de 50PlusBeurs maar de meeste bezoekers zijn een stuk ouder. Dus waarom krijgt de beurs dan geen andere naam? "Wij zijn in 1993 begonnen met de 50PlusBeurs", vertelt directeur Alexander van de Kerkhof. "Toen was er echt een duidelijke scheiding tussen de jeugd en de ouderen en die noemden we toen 50 plus. Natuurlijk is dat veranderd. Wij passen de naam niet aan, ook al is de gemiddelde leeftijd nu 63. Iedereen kent ons als de 50PlusBeurs en het aanbod blijft voor 50ers."
"Ik ben het niet eens met de naam 50plusbeurs", zegt Ert. "Ik denk dat ze die moeten afschaffen. 50 plus klinkt een beetje alsof we in een hokje worden gezet. Ik zou het wat breder nemen en het bijvoorbeeld de vrijetijdsbeurs noemen." Toch lijkt niemand op de beurs zich er echt druk over te maken. Mieny geniet in ieder geval met volle teugen: "Er zijn verrassende dingen op de Beurs, zoals een Bingo. Nou mijn dag kan niet meer kapot!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.