RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Gedeputeerde Van Essen: investeringen in troonrede goed nieuws, maar er is meer nodig

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Het kabinet trekt de komende jaren extra geld uit voor investeringen in de infrastructuur, zo blijkt uit de troonrede. De provincie Utrecht vraagt alvast 4 miljard euro voor een OV-ring rondom de stad Utrecht.

Het aantal inwoners in de regio neemt de komende jaren alleen maar toe en daarom zijn er niet alleen meer woningen nodig, maar ook forse investeringen in de infrastructuur. Gebeurt dat niet, dan krijgen we volgens gedeputeerde Huib van Essen gegarandeerd een ernstig infarct op het spoor en op de weg, waar de volledige Nederlandse economie last van krijgt.

Het kabinet kondigde in de troonrede onder meer een investeringsfonds aan voor infrastructuur aan. Ook krijgen woningbouwverenigingen geld voor het neerzetten van betaalbare woningen. "Dat is op zich goed nieuws", reageert Van Essen. "Het is belangrijk dat woningcorporaties gestimuleerd worden om nieuwe woningen te bouwen. Dat is positief. De vraag is alleen of het voldoende is wat nu op tafel ligt. Het is verder ook goed dat er een investeringsfonds komt voor infrastructuur, want voor deze regio is dat nu eenmaal heel belangrijk."

OV-RING

De provincie heeft naar eigen zeggen dé oplossing voor de groei van de stad Utrecht en de daarbij gepaarde toenemende druk op het openbaar vervoer en het weggennetwerk. Een OV-ring rondom de stad moet een alternatief bieden voor de auto en de druk op overige infrastructuur verlichten. "Het idee is om het openbaar vervoernetwerk in een ringstructuur uit te breiden. Dat heeft als voordeel dat Utrecht Centraal ontlast wordt en dat de Uithof beter bereikbaar wordt. Ook worden nieuwe woningen dan met openbaar vervoer beter bereikbaar."

In een open brief, daags voor Prinsjesdag, daagden gedeputeerde Huib van Essen en wethouder Klaas Verschuure het Rijk al uit om "door te pakken". Provincie en gemeente Utrecht zijn zelf bereid "vele miljoenen" te investeren om een deel van de kosten te dekken, maar schrijven nog 4 miljard euro nodig te hebben van de landelijke overheid. Daarnaast moeten private partijen bijdragen aan de plannen. "Er is wat geld gereserveerd maar als we de plannen echt waar willen maken is er nog veel meer nodig."

Volgens de gedeputeerde ligt er nu 45 miljoen euro op tafel, maar voordat het bedrag richting de 4 miljard gaat "moet er nog flink gesproken worden in Den Haag". "Maar goed", zegt hij, "wij willen als regio onze bijdrage leveren aan het oplossen van de woningnood en daar hoort dit bij. Dat moet samen gebeuren."

Gedeputeerde Van Essen: mer geld nodig voor OV-ring rond Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht