RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Grapperhaus: NCTV leidt onderzoek naar moord op advocaat Nabil B.

VIANEN - De Nationaal CoŲrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gaat zich buigen over de moord op Derk Wiersum, de advocaat van de Utrechtse kroongetuige Nabil B. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft een team opgezet met vertegenwoordigers van de politie en het Openbaar Ministerie, dat onder regie van de NCTV staat.

Wiersum werd woensdagochtend in Amsterdam doodgeschoten. Een verband tussen deze moord en de eerdere liquidatie op de broer van de kroongetuige in het proces tegen Ridouan T. kan op dit moment niet worden uitgesloten, aldus de minister.

RECHTSSTAAT
"Dit raakt dan aan het fundament van onze rechtsstaat en is een enorme klap, in het bijzonder ook voor de beroepsgroep van advocaten, het Openbaar Ministerie (OM), de politie en de rechterlijke macht", zegt Grapperhaus. De georganiseerde misdaad is volgens hem "een grens overgegaan". Hij spreekt van een "aanslag op de rechtsstaat".

Of de overheid tekort is geschoten in deze zaak, na de eerdere moord op de broer van de kroongetuige, wil Grapperhaus nog niet zeggen. "We moeten ťťn ding niet vergeten, dit is een georganiseerde misdaad die we als samenleving - en daar was ik ook bij, als lid van de samenleving - hebben laten woekeren. Hier is nu weer een grens over gegaan. Ik zal dat ook in het kabinet heel duidelijk aan de orde stellen, hier moeten we heel hard tegenaan."

De Tweede Kamer wil een debat met Grapperhaus naar aanleiding van de liquidatie. CDA-Kamerlid Chris van Dam werd daarin gesteund door alle politieke partijen. De Kamer heeft onder meer vragen over de veiligheid van mensen die kroongetuige zijn en speciale bescherming genieten. Het is niet duidelijk wanneer dat debat wordt gevoerd.

BEVEILIGING ADVOCATEN
Naast het onderzoek naar de liquidatie van Wiersum, gaat een team van de NCTV ook kijken naar de veiligheid van advocaten, rechters, agenten en officieren die betrokken zijn bij het onderzoek naar de voortvluchtige Ridouan Taghi. "Dit team heeft de bevoegdheden om de beveiliging en bewaking te activeren respectievelijk te intensiveren op een wijze die bescherming biedt tegen deze dreiging", aldus Grapperhaus.

Simeon Burmeister, de waarnemend deken van de Orde van de Advocaten, herkent die dreiging: "Ik denk dat het heel lastig zal worden om een advocaat te vinden voor deze kroongetuige. Dan merk je dat het systeem van bedreiging dus werkt. We zullen daar een oplossing voor moeten vinden," zegt hij tegen de NOS.

OM EN POLITIE
Het Openbaar Ministerie reageerde eerder al met "grote afschuw" op de liquidatie van Wiersum en noemde de moord een aanslag op de rechtsstaat. Het OM houdt rekening met meerdere scenario's, waaronder het feit dat Wiersum de kroongetuige Nabil B. bijstond.

"Nederland heeft de laatste jaren kunnen zien dat criminelen tot ongekend en nietsontziend geweld in staat zijn. Daarbij hebben criminelen elkaar geliquideerd en zijn ook onschuldige burgers in gevaar gebracht en gedood", stelt het OM.

Korpschef Erik Akerboom vindt dat er een nieuwe grens is overschreden, nu ook mensen die gewoon hun werk doen niet meer veilig lijken. De korpschef zegt er alles aan te doen om te zorgen dat de dader gepakt wordt. "We rusten niet voordat dat gelukt is." Akerboom stelt dat er zwaar moet worden ingezet om criminele ondermijning te stoppen. "Als samenleving kunnen we dit niet accepteren."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -