Tientallen Utrechtse boeren willen kleine windmolen op erf

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Meer dan zestig boeren in de provincie Utrecht tonen interesse voor een kleine windmolen op hun erf. Dat is de uitkomst van een inventarisatie van LTO Noord, die de populariteit van de molen peilde onder haar doelgroep. In onze regio gingen vorige week de eerste wieken de lucht in bij Vinkeveen en Wilnis.
Agrarische bedrijven hebben aan zonnepanelen op de daken niet altijd voldoende om energieneutraal te worden. Volgens LTO Noord biedt de molen daarom uitkomst. Die bestaat uit een groene paal en houten wieken, en is in totaal zo'n 20 meter hoog.
Door de kleur en lengte vallen de modellen beter weg in het landschap dan de tientallen meters hogere witte molens. Daardoor is er ook minder verzet van omwonenden. De energie die wordt opgewekt is voor de boer zelf.
LTO Noord is blij dat het enthousiasme groeit en gaat actief boeren helpen om met gemeente en provincie de juiste vergunningen er voor te vragen. Uit het onderzoek blijkt dat in de omgeving van Woerden met dertien boeren de meeste animo is binnen onze provincie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.