Half jaar na tramaanslag Utrecht: "Nog steeds rillingen in die bocht"

© André Blom Fotografie
UTRECHT - Een pikzwarte dag in de geschiedenis van Utrecht. Vier doden en twee zwaargewonden. Heel Nederland stond op zijn kop. Vandaag is het precies een half jaar geleden dat het schietincident in Utrecht plaatsvond. Reizigers die regelmatig met de tram gaan voor bijvoorbeeld werk of school, zitten ook na het incident gewoon weer in diezelfde tram. Voelen ze zich zes maanden na de aanslag weer helemaal veilig in de tram en denken ze er nog wel eens aan?
"Ik denk daar nog heel veel aan. Ik ken enkele van de slachtoffers, dus ik sta er nog veel bij stil", vertelt Asa uit Nieuwegein. Ze staat in Utrecht te wachten op de tram naar huis. "Wel voel ik me veilig in de tram. Hoe groot is de kans dat het weer gaat gebeuren? Je mag je leven hierdoor niet laten beheersen. Ik wil dat mijn kinderen later ook gewoon met de tram gaan."
Het is nu een half jaar geleden gebeurd, maar het lijkt net alsof het vorige week was
Tanisha uit Utrecht
Ook Cüneyt Koçak uit IJsselstein wil zich niet laten leiden door angst. "Ik was die dag bijna zelf met die tram gegaan, maar het was mooi weer dus ik nam de fiets. Als ik nu nog in de tram stap, denk ik nooit meer aan de aanslag. Ik voelde me altijd al veilig, ook meteen na de gebeurtenis. Ik laat me niet beheersen door angst, als ik daarin blijf hangen dan doe ik mezelf meer pijn dan ik zou willen. Ik wil er niet eens aan denken."
Tanisha uit IJsselstein denkt er soms nog wel aan tijdens de tramrit. Vooral als ze eraan wordt herinnerd. Bijvoorbeeld wanneer ze langs het 24 Oktoberplein rijdt waar de aanslag op 18 maart plaatsvond. Als Tanisha in die bocht rijdt net voor de halte voelt ze 'nog steeds de rillingen' door haar heen gaan. "Als je de bloemen daar ziet liggen, vind ik dat heel naar." Ook Anton uit Harderwijk denkt juist bij die plek regelmatig terug aan de aanslag, maar hij voelt zich wel veilig. Hij verwacht niet dat zoiets snel weer kan gebeuren.

APART GEDRAG

Sil wacht bij de tramhalte en komt ook uit IJsselstein. Hij denkt meestal niet na over het schietincident, alleen als er mensen in de tram staan die er apart uitzien en zich raar gedragen. "Maar dat gebeurt niet vaak en dan is het gewoon iemand die een beetje gek is en dan is er verder niks aan de hand." Anton uit Harderwijk: "Ik voel mij niet onveilig, maar het ligt er ook aan of je samen met mensen bent of niet. Als ik samen met mijn klasgenoten reis, heb ik helemaal nergens last van, want dan heb je een aantal bekenden om je heen".
Hoe meer maatregelen er worden genomen, hoe banger mensen worden
Cüneyt Koçak uit IJsselstein
Hoewel de meeste reizigers die we vandaag spreken nog regelmatig aan het incident denken, voelen ze zich niet onveiliger als ze in de tram stappen. Wel houden ze onbewust rekening met hun omgeving. Een reiziger uit Woerden vertelt dat wanneer zij de tram in stapt, ze altijd even scant wie er in zit en dan toch even kijkt of iemand iets gevaarlijks zou kunnen doen. Roos uit Utrecht vertelt dat zij ook onbewust op dingen let: "Ik probeer altijd alleen te zitten, aan de buitenkant van de stoel, en dicht bij de deur voor de zekerheid".

VEILIGHEID

De aanslag heeft sommige reizigers erg beïnvloed. Tanisha uit IJsselstein neemt de tram veel minder dan eerst. "Het kan zomaar weer gebeuren en dat is een heel eng idee. Ik neem liever de scooter want dan kan ik heen waar ik wil. Als de tramdeur dicht zit, kun je geen kant meer op."
De trams die door Utrecht rijden, hebben geen extra beveiliging gekregen. Wat vinden reizigers hiervan? "Ik had verwacht dat er veel meer gecontroleerd zou worden of dat er beveiligers zouden staan. Maar er is helemaal niks aan beveiliging. Ik vind dat dat er wel moet zijn", vertelt Roos. Cüneyt Koçak zegt: "Hoe meer maatregelen er worden genomen, hoe banger mensen worden. Dus dat hoeft voor mij allemaal niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.