Hoofdbrekens in Baarnse politiek over plan voor cultuurhuis: "wat is het ons waard?"

Raadsleden in Baarn luisteren naar een presentatie van ene plan voor een nieuw cultuurhuis.
Raadsleden in Baarn luisteren naar een presentatie van ene plan voor een nieuw cultuurhuis. © Caspar Huurdeman
BAARN - Het leek allemaal in kannen en kruiken. Theater De Speeldoos in Baarn zou worden verbouwd om ruimte te bieden aan de bibliotheek en de Volksuniversiteit Baarn. Totdat er een projectontwikkelaar opstond met een ander plan om alles samen te brengen in een nieuw pand in hartje centrum. De gemeenteraad vindt het er mooi uitzien, maar is bang voor het prijskaartje.
Over één ding waren de gemeenteraadsleden het woensdagavond sowieso eens: het is een knappe prestatie om in negen weken tijd met een plan te komen wat het centrum van Baarn op z'n kop zet. Projectontwikkelaar Johan Zijtveld van JeeGee Vastgoed presenteerde in een volle raadszaal een uitgewerkt voorstel voor een nieuw cultuurhuis. Op de publieke tribune en de trouwzaal werd zijn verhaal gevolgd door vele belangstellenden.

SLOPEN

Zijtveld is sinds een paar maanden eigenaar van de Arcade, een winkelstrip met kantoren erboven tegenover het Baarnse gemeentehuis. Begin juli kwam hij met een idee om het complex tussen de Brink en de Laanstraat te slopen en zo plaats te maken voor theater De Speeldoos, de bibliotheek en de Volksuniversiteit Baarn. Kosten: ruim zeven miljoen euro. In ruil hiervoor zou hij aan de Rembrandtlaan, waar De Speeldoos nu te vinden is, huizen willen bouwen.
"Over de plannen ben ik enthousiast", reageert Rik van Hardeveld, fractievoorzitter van coalitiepartij CDA, na afloop. "Waar ik de meeste vragen over heb, net als de rest van de raad, is het financiële plaatje." Dat komt met name omdat de gemeente in de nieuwe plannen geen eigenaar is van het gebouw. Terwijl dat nu wel het geval is bij theater De Speeldoos op de huidige locatie aan de Rembrandtlaan.
Dit is staatsteun en dat mag helemaal niet
Kees Koudstaal, fractievoorzitter Baarnse Onafhankelijke Partij
Bovendien vraagt de projectontwikkelaar om een financiële bijdrage van de gemeente van vier miljoen euro. "Staatssteun", aldus fractievoorzitter van de Baarnse Onafhankelijke Partij Kees Koudstaal. "Dat mag helemaal niet", legt hij uit, wanneer de gemeente geen eigenaar is van het pand. Tino Schouten van de lokale partij VoorBaarn, wil daarom het financiële plaatje komende week nog eens goed bestuderen. "Wat is het ons waard?", is wat hem betreft hierbij de belangrijkste vraag.
Projectontwikkelaar Johan Zijtveld ziet vooral voordelen. De huidige locatie van De Speeldoos aan de Rembrandtlaan ligt wat hem betreft te ver uit het centrum. Hij denkt daarom dat het commercieel heel interessant kan zijn om een mix van cultuur en horeca samen te brengen in een nieuw gebouw tegenover het stadhuis. Alles beter dan de "samengeklonterde massa" die de Arcade nu is, vindt althans de architect van het cultuurhuis Roel ten Bras.
(Het artikel gaat onder foto verder)
Het theater (op de tekening geel) moet tegenover het gemeentehuis komen.
Het theater (op de tekening geel) moet tegenover het gemeentehuis komen. © JeeGee Vastgoed
Dan zijn er nog zorgen over het parkeren. Waar laten de bezoekers van het theater hun auto in het centrum? Johan Zijtveld ziet het niet zo somber in. Volgens hem is er in de omgeving voldoende moelijkheid om de auto kwijt te kunnen. Zelf ziet hij best wel iets in een betaalde parkeergarage. Maar die gedachte geldt in Baarn als een doodzonde, weet ook de VVD. "Ik geloof mijn oren niet", zegt raadslid Adrie van der Meij. "Als het college met zo'n plan zou komen, dan zouden we ze afschieten".
Er zijn dus nog wat harten te winnen in de Baarnse politiek voor het cultuurhuis. Op 25 september besluit de raad of Zijtveld een kans krijgt om zijn plannen verder uit te werken.
Radioverslag van de presentatie van de plannen voor het cultuurhuis in Baarn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.