RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nieuwe provinciebussen moeten stad en regio beter en sneller verbinden

PROVINCIE UTRECHT - Bussen die door de provincie rijden, moeten de stad Utrecht en de regio beter en sneller met elkaar verbinden. Dat staat in het nieuwe vervoersplan dat vanaf eind december ingaat.

Voor de dienstregeling worden sommige bussen vernieuwd die U-LINK gaan heten. Populaire lijnen tussen bijvoorbeeld Utrecht en Wageningen (50) en Utrecht en Nieuwegein (77) zullen een eigen kleur krijgen en langer worden. In de spits kan de frequentie opgeschaald worden naar twaalf ritten per uur.

VERSCHRALING
Het sneller rijden gaat ten koste van een aantal haltes. Daar was dit jaar in het vervoersplan, dat jaarlijks wordt aangepast, veel om te doen. Gemeenten en bewoners zagen in de eerste voornemens het aantal ritten in wijken afnemen, omdat te weinig reizigers gebruik van bepaalde ritten maakten.

Amersfoorters uit de wijk Soesterkwartier tekenden bij de provincie succesvol verzet aan, waardoor stadsbus 1 de wijk het komende jaar niet overslaat. Ook in Nieuwegein blijft lijn 77 door Galecop rijden en blijft de verbinding tussen Houten en het Utrecht Science Park met lijn 281 deels intact. Die bus rijdt straks enkel in de spits, en niet meer later in de ochtend en de middag.

AANSLUITING SCIENCE PARK EN UITHOFLIJN
In het vervoersplan staan meer verbindingen naar De Uithof. Een belangrijke nieuwkomer is lijn 201, een bus die Amersfoort direct met het Science Park gaat verbinden. Ook Nieuwegein krijgt een snelle verbinding met de campus.

Als de Uithoflijn (tram 22) in december eindelijk rijdt, wordt het aantal overstaplocaties op station Vaartsche Rijn verhoogd. Ook zal centrumlijn 29 vaker gaan rijden, omdat het aantal busritten met buslijn 12 met de komst van de tram afneemt. Wanneer de Uithoflijn op volle kracht loopt, verdwijnt de 'sardientjesbus' definitief.

FLEXBUS EN VIJFHEERENLANDEN
Een nieuwe experiment is bussen die op afroep gaan rijden in Vijfheerenlanden (lijn 503 en 572) en Stichtse Vecht (lijn 13). Deze zogeheten U-flex begint in de loop van 2020 te rijden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -