Utrecht neemt afscheid van kunstwerk van blauwe walvis

© RTV Utrecht
UTRECHT - Iedereen die de afgelopen negen maanden langs TivoliVredenburg in Utrecht liep, zal de felblauwe walvis wel kennen. Vandaag werd er in het poppodium afscheid genomen van het kunstwerk. Dit weekend wordt het springende zoogdier aan wal gehaald. Daarna reist de walvis door naar Azië.
Hoogleraar Marleen van Rijswick van de Universiteit Utrecht zag het kunstwerk met de naam Skyscraper vorig jaar op een conferentie over duurzaamheid in Brugge. Daar sloeg het in als een bommetje. Het kunstwerk is gemaakt uit plastic dat uit de zee is gevist en is een statement over de vervuiling van de oceanen.
Van Rijswick was zo onder de indruk van de walvis dat ze besloot om die voor Utrecht binnen te hengelen. Met de hulp van enkele partners lukte dat. In januari werd de walvis in de Catharijnesingel voor TivoliVredenburg neergezet. Eerst voor zes maanden, maar die periode werd later verlengd.
Nu is het moment dan echt daar voor Utrechters om afscheid te nemen van de walvis. Dat gebeurde vandaag tijdens een bijeenkomst in TivoliVredenburg waar astronaut André Kuipers een lezing gaf over duurzaamheid. De walvis wordt dit weekend uit elkaar gehaald en zal daarna weer in Singapore opduiken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.