RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Chinese vriendschapsband met provincie Utrecht op de tocht

PROVINCIE UTRECHT - De geplande reis van gedeputeerde Robert Strijk van Economische Zaken naar de Chinese provincie Guangdong zou zomaar eens de laatste kunnen zijn. Een meerderheid van de Provinciale Staten twijfelt openlijk om de stekker uit de 24 jaar durende vriendschapsrelatie te trekken die de provincie Utrecht heeft opgebouwd.

De band wordt gebruikt om Utrechtse bedrijven zaken te laten doen met China en andersom. Maar partijen vragen zich nu af of dat idee uit 1995 niet verouderd is.

MENSENRECHTEN EN PRIVACY
China krijgt vanuit de wereld veel kritiek op bedrijfsspionage waar voor wordt gewaarschuwd. Het gaat dan bijvoorbeeld over het aanleggen van het 5G-netwerk, waar de Chinezen een grote rol in hebben.

Ook de mensenrechten en de protesten in Hong Kong geven in Utrecht stof tot nadenken. Strijk zou volgens de provinciale politiek aandacht moeten geven aan deze onderwerpen tijdens zijn bezoek.

BOODSCHAP
De gedeputeerde geeft in een commissievergadering aan moeite te hebben met zo'n kritische boodschap aan Guangdong, omdat zij weinig aan de situatie zouden kunnen veranderen. Coalitiepartij ChristenUnie, die al jaren de stekker uit de vriendschapsband wil trekken, vindt dat onzin. "Als je zaken doet met Guandong, dan doe je zaken met de Chinese overheid. Er is daar namelijk maar een overheid", aldus Jeroen van Oort.

Strijk snapt de commotie en gaat kijken of hij voor zo'n opmerking een goed moment kan vinden. "Daar waar ik het op een passende manier kan aangeven, daar waar het impact heeft, zal ik het proberen te doen".

Ondanks de kritiek zal het vliegtuig op 9 november gewoon vertrekken. "Er zijn al tickets geboekt, bedrijven verwachten ons. Nu afhaken vind ik een ingewikkelde." Hij stelt voor om na afloop een debat te voeren over het voortzetten van de vriendschapsrelatie.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -