RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Toiletalliantie pleit voor meer openbare wc's: "Het is een eenzaamheidsprobleem"

1/3
PROVINCIE UTRECHT - De angst om niet op tijd bij een toilet kunnen komen, houdt Nederlanders met een incontinentieprobleem vaak thuis. De Continentie Stichting Nederland pleit dan ook voor meer schone, openbare toiletten in de provincie.

Om hier aandacht voor te vragen is vandaag uitgeroepen tot Nationale Plasdag. Sietkse van der Vijgh van de Toiletalliantie geeft uitleg: "Het is heel slecht gesteld met openbare toiletten in vergelijking met het buitenland. Daar willen wij verandering in brengen. Met name voor mensen met continentieprobleem of buikprobleem die snel naar het toilet moeten kunnen als ze op pad gaan. Ruim twee miljoen mensen hebben een buikprobleem en een kwart daarvan blijft weleens thuis. Dat is een ernstig probleem. Het is eenzaamheidsprobleem", legt ze uit.

DIKKE BOOM

Een reiziger op het station van Amersfoort herkent het probleem als geen ander: "Als ik nodig moet ga ik maar heel hard lopen of er niet aan denken. Ik heb weleens bij iemand aangebeld en ben weleens in de bosjes geweest", verklaart ze. Ze benadrukt dat ze het als vrouw nog een stukje moeilijker heeft dan mannen: "Die kunnen achter een dunne boom staan, maar wij hebben een dikkere boom nodig", grapt ze.

Ook van der Vijgh benadrukt dat vrouwen minder goed af zijn dan mannen: "We hebben een HogeNood App waar je op kunt zien waar en openbare toiletten zijn. In het centrum van Amersfoort zie je bijvoorbeeld dat er een urinoir dichtbij is. Dat klinkt positief maar ik zie dat 'ie gesloten is en alleen voor mannen. Dat is niet ideaal."

MIDDENMOOT

De provincie Utrecht is goed voor zeven procent van de openbare toiletten in Nederland. "Dat is niet veel. We zitten in de middenmoot. Zeker in een dichtbevolkte provincie mag de ambitie wel wat hoger", aldus van der Vijgh.

Rotterdam heeft als sinds 2016 een 'zeiknota' aangenomen. Daarin hebben ze in beeld gebracht wat ze willen doen aan de toiletvoorzieningen. Alle gemeenten zouden zo'n nota moeten hebben benadrukt van der Vijgh.

07.40 uur - Radio M Utrecht over Nationale Plasdag


08.40 uur - Radio M Utrecht over Nationale Plasdag


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht