RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Wietrijder die zwaar ongeluk in De Bilt veroorzaakte hoort eis: taakstraf en rijontzegging

DE BILT/ZEIST - Onder invloed van cannabis een ernstig ongeval veroorzaken in De Bilt, terwijl je kleine dochtertje bij je in de auto zit. En vervolgens tien maanden later in Zeist opnieuw stoned achter het stuur worden aangetroffen. Het Openbaar Ministerie eist een taakstraf van 160 uur en 18 maanden rijontzegging tegen deze hardleerse bestuurder uit Tilburg.

Het OM beschuldigt de 32-jarige automobilist van rijden onder invloed en zeer onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag, waardoor hij een ongeluk veroorzaakte waarbij een fietser zwaargewond raakte. Om de kans op herhaling te verkleinen, wil de officier van justitie dat de rechtbank hem ook nog een voorwaardelijke celstraf van een maand oplegt.

OVER DE BUSBAAN DOOR ROOD
De bestuurder reed april vorig jaar op de Utrechtseweg in de Bilt op de verkeerslichten ter hoogte van de Wilhelminalaan af. Het licht sprong op dat moment op groen, maar de auto voor hem reed niet gelijk vlot weg. Daarom ging hij er langs via de busbaan, waarvan het licht op rood stond, en botste op een 80-jarige man die met de fiets overstak.

De klap was enorm en het was een wonder dat de fietser het overleefde. De automobilist dacht zelfs dat de man dood was toen hij 112 belde. Het slachtoffer had onder meer gebroken nekwervels, gebroken ribben, een doorboorde long en een hersenkneuzing. Hij lag lang op de intensive care, werd drie keer geopereerd en moest daarna maanden naar een revalidatiekliniek. Hij is lichamelijk nog steeds niet helemaal hersteld en heeft nog altijd last van duizelingen.

OOK FIETSER ZAT FOUT
De verdachte kwam vandaag zelf niet opdagen in de rechtbank. Maar na het ongeluk zei hij tegen de politie dat hij wel via de busbaan moest rijden, omdat zijn voorganger onverwacht zou hebben geremd. Uit technisch onderzoek van de politie en een groot aantal getuigenverklaringen blijkt echter dat hij alle tijd had om te stoppen.

Het onderzoek toont ook aan dat de fietser eveneens fout zat. Hij maakte geen gebruik van de fietsoversteekplaats, maar stak de weg schuin over terwijl het licht op rood stond. De andere automobilist die bij het kruispunt stond te wachten, had dat gezien en reed daarom niet gelijk weg toen het verkeerslicht op groen sprong.

BESTUURDER BLIJFT BLOWEN
Het OM neemt het de bestuurder bijzonder kwalijk dat hij herhaaldelijk onder invloed van cannabis gaat autorijden en dat hij zijn dochtje op die manier in gevaar brengt. Hij zegt dat hij uren voor hij in de auto stapte een aantal joints heeft gerookt. Maar na het ongeluk in De Bilt zag de politie hem een zakje wiet uit zijn auto halen.

Tijdens de kerstdagen werd hij door de politie aangehouden, omdat hij zich verdacht gedroeg. Ook toen bleek hij te hebben geblowd. De man is eerder veroordeeld voor rijden onder invloed en voor hard rijden. De politie legde hem een verplichte cursus onveilig rijgedrag op, maar daarvoor kwam hij niet opdagen.

SCHITTEREN DOOR AFWEZIGHEID
De rechtszaak tegen de Tilburger stond eigenlijk al een half jaar geleden gepland. Toen ging het niet door, omdat hij niet kwam opdagen en er ook geen advocaat was. Er werd een nieuwe dagvaarding bij hem bezorgd, maar ook vandaag kwam hij niet naar de rechtbank. De man wordt daarom bij verstek veroordeeld.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -