RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Warenhuisketen Hudson's Bay vertrekt dit jaar nog uit Nederland

PROVINCIE UTRECHT - Hudson's Bay Company (HBC) vertrekt voor het einde van het jaar uit Nederland. De warenhuisketen maakt dat momenteel bekend aan zijn personeel, zeggen ingewijden. Hudson's Bay heeft vijftien winkels in Nederland, er werken circa 1400 medewerkers.

Twee vestigingen van het warenhuis staan in onze provincie. Op 14 maart 2018 opende een filiaal in het oude V&D-pand in Amersfoort haar deuren. Op 21 maart 2019 ging er een filiaal open in Hoog Catharijne in Utrecht, tevens in een oud V&D-pand.

PIJNLIJKE BOODSCHAP

CNV Vakbond laat weten dat het vertrek een pijnlijke boodschap is voor alle medewerkers. "Het is jammer dat het zo is gegaan voor alle mensen die zich de afgelopen twee jaar hebben ingezet om er een succes van te maken. HBC kiest ervoor om op een nette manier met respect afscheid te nemen van het personeel", aldus bestuurder Jacqueline Twerda. "Als vakbond zal CNV Vakmensen alle werknemers die daar om vragen tekst en uitleg geven over wat er nu gaat komen. Als je baan van de een op de andere dag zo'n beetje wordt opgeheven, dan doet dat nogal wat met je. Als deskundige vakbond willen wij antwoorden bieden op de vragen die er zijn bij de werknemers", vult ze aan.

SOCIAAL PLAN

Hudson's Bay heeft een ruimer sociaal plan afgesproken voor zijn Nederlandse personeel dan noodzakelijk. Dat benadrukken de vakbonden in een reactie op het vertrek van de warenhuisketen uit Nederland. Hoewel het nieuws er al aan zat te komen is het triest voor het personeel, menen CNV en De Unie.

Het sociaal plan werd door Hudson's Bay met de ondernemingsraad gesloten. De bonden adviseerden het inspraakorgaan daarbij. Het Canadese bedrijf heeft vrij veel personeel met korte contracten in dienst en geeft die ook een vergoeding, hoewel dat wettelijk niet nodig is. "Het sociaal plan is uitermate correct", beoordeelde een woordvoerster van vakbond CNV. "Ze verlaten Nederland via de koninklijke weg."

VERLIES

Onlangs meldde Het Financieele Dagblad op basis van uitgelekte documenten al dat het bedrijf hier de handdoek in de ring gooit. Dat bericht werd bevestigd door de vakbonden. Volgens hen had Hudson's collectief ontslag aangevraagd voor medewerkers. Verhuurders van de panden waarin Hudson's Bay is gevestigd houden ook al rekening met een vertrek, al is dat nog niet officieel bevestigd. De huur van de panden loopt nog jaren door.

In het tweede kwartaal kwam het verlies van Hudson's Bay in Europa uit op 69 miljoen Canadese dollar, omgerekend 47,5 miljoen euro. Specifieke cijfers over Nederland wilde het bestuur niet geven. "Dat splitsen we nooit uit". De totale omzet van Hudson's Bay in alle landen waar het actief is kwam uit op 1,9 miljard Canadese dollar.

Als alleen wordt gekeken naar winkels die een jaar eerder ook al open waren, de vergelijkbare omzet, dan was sprake van een daling met 0,4 procent. Dat was ondanks een stijging van de onlineverkopen met bijna 20 procent. Het nettoverlies liep op tot 984 miljoen Canadese dollar, van 280 miljoen een jaar eerder.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -